Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Preporuka za vikend
Teslić, grad bogate turističke ponude
Podijeli
 

Vikend je idealna prilika za sve da izađemo iz svojih domova i zamjenimo ih prelijepim predjelima naše Bosne i Hercegovine. Ponuda je bogata, samo treba izabrati, spakovati se, obezbjediti dobrim društvom i obogatiti svoj život sa  ljepotama nekog drugog grada, mjesta u BiH. Ekipa Vodiča preporučuje da ovaj vikend posjetite grad Teslić. To je prlijepi gradić smješten u dolini rijeke Usore, nekih 20-tak km jugozapadno od Doboja.

Urbani dio grada podignut je dolaskom Austro-ugarske monarhije u posljednjoj deceniji devetnaestog vijeka, te je i prvobitno stanovništvo koje je činilo uglavnom stručni kadar za potrebe izgradnje Destilacije Drveta, Pilane i popratnih objekata, te goleme mreže uskotračne željeznice, dijelom međugradske, a dijelom šumske, bilo dovedeno administrativnim putem sa šireg područja monarhije.Teslić je još jedan primjer visoko kvalitetnih termalnih mineralnih voda na području bivše Jugoslavije. U planinama koje vode ka Banja Luci nalazi se prelijepi pravoslavni manastir iz 14. Stoljeća Manastir Liplje kojeg njegova arhitektura čini jednim od najljepših sakralnih objekata u Bosni i Hercegovini. Manastir je otvoren za posjetioce, pa preporučujemo da ga obavezno obiđete.

Teslić je poznat po veoma kvalitetnim mineralnim banjskih vodama. Banja Vrućica kompleks je obnovljen, te su sada četiri hotela dobila veći smještajni kapacitet, te nove programe za zdravstveni, wellness, rekreacijski i kongresni turizam.

Od atraktivnih sadržaja na području opštine Teslić svakako treba pomenuti sportsko-rekreativni centar na planini Borja sa motelima ,, Jotan'' i  ,, Hajdučke vode''.  Prirodni i klimatski uslovi planine Borje pružaju mogućnosti za aktivan odmor, rekreaciju i pripremu sportskih ekipa. Brojne planinske strane predstavljaju terene na kojima je moguće nordijsko skijanje i naročito alpsko skijanje zbog dobrog nagiba strana.

U turističku razglednicu opštine Teslić zvanično je ucrtana još jedna atrakcija , pećina u naselju Rastuša. Rastuška pećina (www.rastuskepecine.rs.ba) je jedana od najljepših pećina na širem prostoru BiH. Atraktivnost i unikatnost pećinskog nakita, bogato arheološko, paleontološko i biospeleološko nalazište osnovne su karakteristike ovog spomenika prirode i prirodnog dobra od nacionalnog značaja. Neopisive skrivene ljepote, u kojima se stalagmiti, salivi, bigrene kade i pećinski hlijeroglifi smjenjuju sa fragmentima pećinskih stubova, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja. Pećina je izvanredan speleološki objekat, u kome je živio Pećinski medvjed (Ursus speleus), daleki predak mrkog medvjeda (Ursus arctos), prije više od 16.000 godina.
''Rastuške pećine'' su kompleks od 6 uzajamno povezanih pećina , tako da predstavljaju enklavu karsta, sa svim karakteristikama kraškog terena: pećinama, ponornicama, vrtačama i stijenskim masivima . Ulaz u centralnu pećinu nalazi se na Hrnjinom brdu na 432 m nadmorske visine i udaljen je 80 m zapadno od Gornje pećine.   
Svoj boravak u Tesliću možete obogatiti u jednom od četiri hotela Zdravstveno turističkog centra Banja Vrućica gdje vas očekuje sva udobnost koju očekujete te opuštanje i uživanje uz korištenje usluga Medical&Wellness centra Stara Banja.

Ekipa Vodiča želi vam ugodne vikend trenutke.

 

 

 

vodič