Preporuka za vikend
Olovo, gradić sa četiri termalna izvora
18. Novembar 2011 - 13:52

Još jedan jesenji vikend je pred nama i odlična prilika da šetajući po najljepšoj nam BiH upoznamo još jedan dio, još jedan grad. Ovaj put ekipa Vodiča odlučila se da vam preporuči grad na tri rijeke, Olovo.  Nešto vise informacija dajemo vam u daljem tekstu kako bi što bolje upoznali Olovo.

Grad se prvi put spominje oko 1382. godine pod nazivom Plumbum (latinska riječ za Olovo), po rudnicima olova koji su se nalazili na tom području. Kao rudarski centar Olovo je poznato još u 16. vijeku, kada se iznad njega podizao grad Olovac. U srednjem vijeku na ovom prostoru postojala je i funkcionisala carina, a rudu su eksploatisali i Turci.

Olovo je gradić smješten 50 km sjeveroistočno od Sarajeva, na magistralnoj cesti što vodi od Sarajeva prema Tuzli. Olovu se može doći iz pravca Sarajeva, Vareša, Zavidovića i Tuzle. Svaki od njih vodi kroz prelijepi planinski ambijent visoke crnogorične šume praćen bistrim vodotocima bezbroj planinskih vrela i potočića. Olovo je grad koji leži na tri rijeke. Bioštica i Stupčanica se na poseban način u samom centru grada spajaju i čine rijeku Krivaju. Ovaj specifični gradić bogat je sa čak četiri termalna izvora, vrlo ljekovita i sa temperaturom 360C, koji se mogu koristiti tokom cijele godine.

Od cjelokupne površine područja Olova 70% je pod šumama i šumskim zemljištem koje pored privrednog značaja ima još zdravstvenu, hidrološku i druge funkcije.

Na zapadnoj olovskoj kapiji, sa koje se pruža beskrajno lijep pogled na olovsku kotlinu, uz sami magistralni put Sarajevo-Tuzla, smješten je moderan restoran-pansion Panorama u ome možete prespavati.

Osnovu turističke ponude općine Olovo čine izvori mineralne ljekovite vode.Trenutno je u funkciji jedino Zdravstveno-rekreativni cenar Aquaterm koji ponudu bazira na korištenju karakteristika mineralne vode za kreiranje ponude. Postoje tri izvorišta termalnih voda koji crpe termalnu vodu sa dubine od 185 metara.  Temperatura vode prema tom zapisu iznosi 31,5 stepeni C. Termalno vrelo u Olovu je vrlo izdašno, iako je izvorište razbijeno, pa voda izbija na više mjesta. Olovska banja liječi reumatizam, neuralgije, kostobolju i ženske bolesti, upotrebljava se za kupanje kao i za pijenje, inhalacije – kroz boravak u kupkama, bazenu ili uz pomoć aparata. Razvoj planinskog i sportskog turizma odnosi se na skijaške staze u dužini od 400 m i 200 m vučne staze. Postoje pretpostavke za njeno dalje proširenje. Olovo i njegova oklina imaju bogatu ponudu izletničkog turizma.  Za ovu vrstu turističke ponude, posebno su značajne klisura u Čudama i ribnjak koji privlače posjetioce u prolazu. Za poklonike sportskog turizma u blizini skijaških staza osposobljena je i litica za penjanje, što je posebno značajno jer se radi o prirodnoj stijeni Olovo nudi i jaki lovni i ribolovni turizam. Područje obiluje raznim mogućnostima za lov, bogato je visokom, srednjom i niskom divljači. Aktuelna lovišta na području Olova su Kamenica, Velika glava, Žeravica, Orlja, Smolin, Kruskovica, Drecelj. Za razvoj ribolovnog turizma značajni su izdvojeni revir Boganovića na mjestu formiranja rijeke Krivaje i Zeleni vir. Olovo raspolaže sa velikim potencijalima kulturnog i istorijskog turizma. Najznačajnija dimenzija ovog nasljeđa su stećci, nadgrobni spomenici iz prošlosti Bosne. Općina Olovo ima 40 lokaliteta na kojima se nalaze stećci, što je daleko najveća koncentracija na području jedne općine.

U blizini centra Olova, u Zagrđu, Paskovoj luci nalazi se kula Marije Terezije, kao spomenik iz austrougarskog perioda, koja je prema predanju bila stražarsko mjesto u zaštiti ovih prostora. U selu Bakići nalazi se crkva i svetište Svetog Roka, udaljeno 1 km sa glavog puta. Najpoznatije u vjerskom smislu je Svetište Gospe Olovske, najstarije svetište Gospe na Balkanu. Olovo ima džamiju staru više od 4 stoljeća (iz 16 stoljeća), koja je neprestano u funkciji, ali i pravoslavnu crkvu na jednom od obronaka iznad mjesta. Svi vjerski objekti su očuvani u toku agresije na Olovo što se može koristiti kao svojevrstan dokaz suživota na ovom prostoru.

Ekpia Vodiča želi vam ugodno provedene   vikend trenutke.

Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte