Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Festival otvorila predstava “Mačak i pijetao“
Sinoć otvoren 10. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu
Podijeli
 

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan sinoć je svečano otvorio jubilarni 10.Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu. Obraćajući se prisutnima ministar Kaplan je izrazio zadovoljstvo ponovnim dolaskom na Festival  koji je ove godine okupio više od 500 mladih iz BiH.
-Mi rado podržavamo manifestacije koje imaju tradiciju i kvalitet, a takav je upravo festival u Konjicu, čiji je značaj svakako velik, jer doprinosi kulturnoj interakciji mladih, što svakako zaslužuje svaki vid pomoći, kazao je ministar Kaplan.

Festival je otvorila predstava “Mačak i pijetao“ u izvedbi Amaterskog pozorišta mladih trupa “Milenijum“ iz Srpca, a nakon toga se predstavila i Gimnazija fra Grge Martića iz Mostara, odigravši predstavu “Eto ih 'vamo“.

-Tokom trajanja festivala bit će izvedeno 25 predstava u takmičarkom dijelu i jedna gostujuća, a riječ je o predstavi  Udruženja za djecu s posebnim potrebama “Radosti druženja“ iz Bihaća pod nazivom “Veselo povrće“, kazao je sekretar Amaterskog pozorišta “Neretva“Konjic Sejo Fišić.

Stručni žiri u sastavu Hamica Nametak, reditelj iz Mostara, Zorana Šuman, glumica iz Banja Luke i Miroljub Mijatović iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će nagrade dodijeliti u katogoriji pozorišta i škola, a u sklopu kojih će biti dodijeljene i nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumca i glumicu, te za scenografiju, muziku i scensko svjetlo.
Za učesnike Festivala bit će organizovani okrugli stolovi i radionice na kojima će predavači biti članovi stručnog žirija.
Zatvaranje festivala i dodjela nagrada predviđeni su za subotu 28. april u 20 sati, a pokrovitelji festivala su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Općina Konjic.

Samra Tucaković Džajić