Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Preporuka za vikend
Mostar, ljepota koja ostavlja bez daha
Podijeli
 


Ovaj vikend ne možemo računati na lijepo vrijeme, ali to ne treba da bude razlog zbog kojeg ćete ostati u kući I propustiti upoznavanje nekog novog dijela BiH.Tim više jer je pred nama produženi vikend zbog praznika. Zato vam  ekipa Vodiča preporučuje da ovaj vikend posjetite lijepi grad na Neretvi, Mostar.

Njegovu blagu klimu štite planine Velež, Čabulja i Hum. Nastao je oko Starog mosta koji je podignut 1566.godine u blizini nekadašnjeg lančanog mosta. Iz tog razdoblja i kasnije ostali su vrijedni spomenici kulture. Dolaskom austro-ugarske uprave u ove krajeve zatečeni zanatski način gospodarenja i specifične društvene odnose zamjenjuje industrijsko doba i grad doživljava intenzivnu graditeljsku aktivnost.

Nažalost, u ratnom vremenu od 1992.-1995.god. Mostar je doživio strahovita razaranja i devastaciju, kakvu grad ne pamti od svoga nastanka. Tu sliku neposredno iza rata mnogi su poredali sa slikom stradanja Hirošime. Mostar je doživio teški urbicid ratnu i administrativnu podjelu, a gospodarski objekti i oprema su bili uništeni ili otuđeni tako da je bilo teško pokrenuti bilo kakvu aktivnost.
Zbog toga je Evropska Unija uspostavila svoju upravu u gradu ulažući značajna financijska sredstva da bi se zaliječile ratne rane. Napravljeni su pomaci na obnovi infrastrukture, popravci kuća i zgrada te obnove zdravstvenih i objekata iz oblasti obrazovanja. Jedan je dio sredstava utrošen za pokretanje gospodarske aktivnosti te poticanje privatnog poduzetništva.
 

Turističke atrakcije

Mostar je grad koji možete upoznati u toku jednodnevne šetnje, ali ukoliko mu posvetite više vremena, sigurno će vas iznenaditi nekim novim, skrivenijim čarima.

Turistički informativni centar se nalazi na zapadnoj obali Starog grada (Ulica Rade Bitange br. 5), dok većina tur operatora s obje strane rijeke pruža usluge obilaska Mostara, a vodiči pretežno govore sve evropske jezike.

Stari most
Ime je dobio po čuvarima mostova (mostarima), na obalama rijeke Neretve. Grad je poznat po čuvenom Starom mostu, izgrađenom u 16. vijeku, a djelo je turskoga graditelja Hajrudina, koji je tokom ratinih razaranja 1993. godine  srušen, da bi nakon rata 2004. godine most ponovo bio izgrađen. Stari most je prvi kulturni spomenik u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta.

Hrvatski dom Herceg Stjepana Kosače
Hrvatski dom Herceg Stjepana Kosače mjesto je gdje se odvija najveći broj kulturnih i edukativnih događanja u Hercegovini.

Franjevački samostan
Premda su samostani u Ljubuškom i Mostaru spomenuti u popisima franjevačkih samostana istom početkom XVI. stoljeća, bez dvojbe oni su osnovani dosta prije, vjerojatno u XV. stoljeću. Nezaboravni hrvatski povjesničar fra Dominik Mandić iznio je mišljenje da su samostani u Ljubuškomu i Mostaru osnovani u doba Stjepana Vukčića Kosače (1435.-1466.), čiji se posjedi od god. 1448. nazivaju Hercegovina.
Blagaj-Buna
Blagaj je gradić u Hercegovini, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, 7 km južno od Mostara. Treba napomenuti da je u blizini Blagaja izvor Bune, najveći kraški izvor u Evropi, pored kojeg se nalazi čuvena sufijska tekija. U okolini Blagaja također postoji ribogojilište i restoran, te dvorac iz 15. stoljeća. U antičkom dobu na području Blagaja je postojalo ilirska utvrda i rimski castrum. U vrijeme bizantskog cara Justinijana izgrađeno je nekoliko utvrđenih gradova na tom području.
Karađozbegova džamija
Mostar je bogat džamijama, koje su raspoređene u svakom kvartu i pretstavnice su tipičnog otomanskog stila u arhitekturi. Male, ali elegantne, to su struk-ture koje, kako sa arhitektonskog, tako i sa šireg kulturnog stanovišta, svakako vrijedi posjetiti i to ne samo zbog ljepote unutrašnjosti, nego i zbog toga što su živi svjedoci života i kulture otomanskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Karađozbegova džamija, do koje se stiže lagano se udaljivši od stare jezgre grada, jedna je od najvećih i najreprezentativnijih spomenika sakralne islamske arhitekture XVI vijeka.
Sagrađena je 1557. po projektu turskog arhitekte Kodže Mimara Sinana, a u unutrašnjosti je raskošno ukrašena arabeskama i floralnim crtežima. Kao što je tada bio običaj, u svom dvorištu džamija je ugošćavala druge strukture: fontanu za ritualno umivanje (šadrvan), islamsku vjersku školu (medresu), biblioteku i javnu kuhinju za siromašne.
Oštećeni u toku rata, Karađozbegova džamija i njen minaret, nakon duge i pažljive restauracije, danas su opet otvoreni za posjetitelje. Iza džamije nalazi se najstarije muslimansko groblje u gradu.

Biščevića kuća, poznatija kao,Bišćevića ćošak, smještena je na istočnoj obali rijeke Neretve u Biščevića ulici. Ova stara otomanska kuća potiče iz 17. stoljeća. Ćošak isturen nad Neretvom na dva veoma visoka i smjelo postavljena kamena stuba, predstavlja ovu kuću kao najsmjelije komponovano djelo stambene arhitekture iz turskog perioda u Mostaru.
Kamerija ili divanhana je očuvala izvorni otomanski stil, kuća obiluje autentičnim namještajem, a bašta je reprezentativni primjer turskog stila gradnje. Ulaz u kuću je 3 KM.

Nacionalni spomenik "Muslibegovića kuća" smješten u blizini Karađoz-begove džamije jedan je od najmonumentalnijih spomenika gradske stambene arhitekture otomanskog perioda u Bosni i Hercegovini. Kompleks koji se sastoji od porodične kuće (ženska avlija- haremluk) i poslovnog dijela (muška avlija - selamluk) je sagrađen početkom 18. stoljeća, a glavni stambeni objekat je rekonstruisan i dograđen 1872. godine po uzoru na reprezentativne objekte u Istambulu. Za razliku od stambenih objekata iz ranijeg perioda, sagrađen je u centralnom sistemu rasporeda prostorija i ima 4 etaže. Ulaz u stambeni dio je dvolučni sa centralnim stubom u sredini u čemu se ogleda uticaj Mediterana. Objekat je sačuvao autentičnu formu i drvorez te uz originalne predmete, spise i eksponate, posjetiocima pruža uvid u način života bogate begovske porodice u minulim stoljećima. Osim posjete i razgledanja muzejske postavke posjetiocima se pruža mogućnost konzumiranja tradicionalnih pića i kolača a jedan dio kompleksa nudi i mogućnost spavanja u originalnom ambijentu.

Sinagoga – Templ u Mostaru nalazi se u ulici Braće Ćišića br. 15, u naselju Brankovac. Sagrađena je 1889. godine, u Drugom svjetskom ratu je bila djelomično porušena, a 1952. godine Jevrejska općina Mostar sinagogu poklanja gradu Mostaru. Od tada se prostoru templa nalazi Lutkarsko pozorište.

Stara pravoslavna crkva– Crkva rođenja Bogorodičina, smještena je istočno od centra grada, u dijelu koji se zove Bjelušine, na uzvišenju iznad ostataka Saborne crkve. Crkva u arhitektonskom smislu predstavlja tipično hercegovačko sakralno zdanje jednostavne pravougaone osnove, malih dimenzija, sa unutrašnjom polukružnom oltarskom apsidom

Mostar odnedavno možete razgledati i vozeći se u turističkom vlaku Bubi. „Vlakić Bubi“ ima dva vagona i može povesti 40 putnika. Vožnja traje 30 minuta i odvija se na relaciji Hrvatski dom „Herceg Stjepan Kosača“ – Dom zdravlja – Franjevačka crkva – Lučki most – Titova ulica – Musala – Španjolski trg – Hotel „Ero“.

Vlakić prometuje u periodu od 12 – 19 h, svaki dan osim ponedjeljkom.
Cijena vožnje je 4 KM po osobi.
Više informacija može se dobiti na brojeve telefona 063 756 430 i 063 555 990.
Turistički informativni centar se nalazi na zapadnoj obali Starog grada (Ulica Rade Bitange br. 5), dok većina tur operatora s obje strane rijeke pruža usluge obilaska Mostara, a vodiči pretežno govore sve evropske jezike.

Nakon što smo dali osnovne informacije o Mostaru kako bi vam olakšali upoznavanje ove jedinstvene ljepote koja se krije na svakom ćošku, ostaje nam samo da vam poželimo ugodno provedene vikend trenutke.