Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
U Sarajevu
Danas počinje 10. Tea fest - festival čaja i ljekovitog bilja
Podijeli
 

Više od 60 firmi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupit će se od 6. do 10. juna u Sarajevu, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, na 10. međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja, Tea-festu.

Glavni cilj ove manifestacije je unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje kontakata između svih zainteresiranih pojedinaca i organizacija u oblasti herbalnog sektora.

- Jedan od naših ciljeva je da pomognemo u afirmaciji sakupljanja, plantažiranja i prerade ljekovitog bilja u BiH, jer to ima ogromne efekte na zapošljavanje u ruralnim sredinama, ističe direktorica Festivala Samira Katica-Arnautović.

Naglasila je uspješnu saradnju s USAID/SIDA FARMA projektom, koji će u okviru Festivala promovirati podršku koju daju bh. proizvođačima za razvoj novih projekata.

Festival će se upotpuniti posebnim sadržajima za posjetioce: "Sajamska čajdžinica", promocija novih načina upotrebe čaja, degustacije čajeva ("Tea-cupping"), "Sajamski doktor/apotekar", svakodnevne promocije ljekovitih proizvoda i preparata, kao i nagradna igra.

Prvi dan festivala odabran je za "Dan nevena", u okviru čega će svi izlagači koji imaju proizvode na bazi nevena posjetiocima ponuditi prigodne popuste.

Festival čaja i ljekovitog bilja organizira Ekološka nevladina organizacija Dio srca uz podršku Općine Stari Grad, Vlade Kantona Sarajevo, Gradske uprave Sarajeva i Mikrokreditne fondacije LOK Sarajevo.

Ove godine na sajmu je prisutan BH Telecom koji će u okviru nagradne igre podijeliti tri mobilna telefona s ultrastart paketima, saopćeno je iz Direkcije Festivala.

Foto: Mehmed Pargan

Fena