Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Vikend preporuka
Foto: Grad na Savi
Podijeli
 

 

Kao što je to bilo i proteklih vikenda, i ovaj vam donosimo zanimljive destinacije u Bosni Hercegovini koje bi mogle biti vaš izbor da slobodno vrijeme provedete upravo tu. Vodič.ba predstavlja vam Brčko.

Brčko se nalazi u sjeverno-istočnom ravničarskom dijelu BiH. Istočno od grada prostire se Semberija, a zapadno je Posavina. Petnaestak kilometara južno od grada dižu se obronci planine Majevice, a sa sjeverne strane protiče rijeka Sava koja čini prirodnu granicu sa državom Hrvatskom.

Naselja u Brčkom postojala su još u prahistorijsko doba. U ataru grada nađen je priličan broj bronzanih predmeta još iz perioda neolita. Naseljavanje posavine počinje u 12-om stoljeću. Brčko se kao naselje počelo razvijati kod stare skele na Savi. U turskim dokumentima prvi put se spominje kao selo 1548. godine.

Od svog nastanka ovaj grad nosi obilježja multietičnosti i multikulturalnosti. Brčko je bilo jedino područje koje nije definisano Dejtonskim sporazumom. Brčko Distrikt je osnovan 8. marta  2000. godine.

Katolička crkva pod imenom "Crkva srca Isusova", džamije "Atik" i "Bijela džamija", te pravoslavna crkva "Uspenje Presvete Bogorodice", osim što su izuzetne arhitektonske građevine takođe svjedoče o multietničnosti ovog grada.

Brčko posjeduje bogatu narodnu biblioteku, gradsku galeriju, amatersko pozorište, dom kulture i nekoliko kulturno-umjetničkih društava. Grad je poznat po svojim pozorišno-kazališnim danima koji se redovno održavaju svake godine prve sedmice u novembru mjesecu. Likovna kolonija pod imenom "Sava" okuplja slikare iz cijele regije. Brčko je grad sportskih, kulturnih i sajamskih manifestacija domaćeg i međunarodnog karakteta. Najveća sportska manifestacija je "Vidovdanska trka" ulični maraton koji se održava svake godine. Takođe svake godine na rijeci Savi organizuje se kajak-kanu takmičenje pod nazivom "Savska regata" u okviru manifestacije "Savski cvijet" u sastavu koje se održavaju i mnogi koncerti, šahovski turniri i drugi kulturni i sportski događaji.

Uže jezgro grada građeno je u mavarsko-vizantijskom stilu. U drugoj polovini 19-og stoljeća izgrađeni su Grand Hotel "Posavina" i gradska Vijećnica. Ovi objekti su simbol grada. Hotel "Posavina" predstavlja prvi hotel u Brčkom. Sagrađen je 1891. godine u austro-ugarskom stilu. Danas predstavlja spoj stare arhitekture i modernog dizajna. Smješten je u strogom centru grada okružen zelenilom gradskog parka. Vijećnica je izgrađena 1892. godine u pseudo-mavarskom stilu, sa puno ukrasa na zidovima. Grad Brčko se prepoznaje po ovoj građevini, a 2004. godine je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Takođe i stare kuće braće Krsmanovića i Kučukalića su proglašene nacionalnim spomenicima i počelo je njihovo restauriranje.

Nadamo se da ćemo vas informacijama iz historije i kulture Brčkog, kao i fotografijama koje je pripremio Almir Džanović uspjeti zainteresovati da u skorije vrijeme posjetite i ovaj  dio naše lijepe Bosne i Hercegovine.

R.V.