Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Vikend preporuka: Nepravedno zapostavljeno skijalište-izletište
Ponijeri kod Kaknja
Podijeli
 


Nedaleko od Kaknja nalazi se neobično lijepo skijalište-izletište Ponijeri. Do njega možete doći na različite načine: preko Kraljeve Sutjeske, ili pak kotlinom rijeke Ribnice, odnosno ako dolazite uz Malu rijeku preko Jehica. Ipak, naša je preporuka da odaberete četvrti i najkraći put, koji vas kroz 20 km vožnje vodi od Kaknja, uz rijeku Zgošću, preko Tršća i Paočina, upravo u Ponijere.

Većina onih koji čitaju ovaj tekst i gledaju fotografije začuđeni su da nisu čuli za ovako divno izletište i skijalište, koje raspolaže i ski-liftom dužine 950 metara, što mu daje izuzetne šanse za razvoj. Ponijeri su prvo bili atraktivno izletište, potom vikend-naselje, prije svega za Kakanjce. Vjerovatno je blizina olimpijskih planina stavila u sjenu ovo skijalište, ali su u njemu veće decenijama uživali mještani okolnih gradova.

Naziv Ponijeri potječe od riječi «ponori» ili «poniranje». I zaista u Ponijerima se na nekoliko mjesta mogu susresti ponori čija se dubina ne zna. Nadmorska visina skijališta na Ponijerima je negdje oko 1.000 m, što je idealna visina za odmor i rekreaciju. Zrak je neobično čist i bogat kisikom. Skijalište je udaljeno od zagađivača zraka, a šezdesetih godina prošloga stoljeća čak se govorilo o izgradnji bolnice za liječenje plućnih bolesti na ovom lokalitetu. Izgradnjom puta preko Kraljeve Sutjeske Ponijeri se otvaraju za izletnike i počinje izgradnja vikend naselja. Područje je izuzetno atraktivno za lovce na srneću divljač, a taj dio lovišta je ocijenjen sa «vrlo dobrom ocjenom» ili drugi bonitetni razred (od pet postojećih). U rječicama ima dosta pastrmke, a na proplancima gljiva i šumskog voća. Svim ovim sadržajima Ponijeri za Kakanj i Visoko pa i širu regiju predstavljaju neprocjenjivo mjesto za odmor. (Korištene fotografije i dio informacija sa portala www.kakanj.com.ba)

R. V.