Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

Pregledaj izabrane
fotografije dana
 
 
BH Turistička fotografija dana
Jezero Modrac izazov za ribare
Podijeli
 

BH Turistička fotografija dana za 8. januar 2013. Foto: Darko Zabuš

Na samo tri kilometra od Lukavca rasprostire se jedno od najljepštih akumulacionih jezera u Bosni i Hercegovini, jezero Modrac. Izgradnjom brane u naselju Modrac, jezero je nastalo 1964. godine, od rijeka Spreče i Turije. Funkcija jezera je bila podređena bogatoj industriji Tuzle i Lukavca, ali je godinama jezero Modrac, spajajući Tuzlu, Lukavac i Živinice, postalo nezaobilazna destinacija za kupanje, odmor, a posebno ribolov. Najveće je akumulacijsko jezero u BiH, sa površinom od oko 17.000 kvadratnih metara.

Nažalost, Modrac danas nije pogodan za kupanje. Iako se sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća ovo jezero smatralo izuzetnim potencijalom za razvoj turizma, dnevno okupljajući i po nekoliko hiljada kupača na svojim obalama, početkom novoga stoljeća, planovi za dalje uređenje obale su odbačeni. Naprotiv, kupanje je zabranjeno, a kao alternativa ponuđeni su jezero Bistarac, te kasnije Panonska jezera u Tuzli. Razlozi takvog razvoja događaja leže u tvrdnjama o lošem kvalitetu vode, te zapunjenosti dna jezera muljem, koji rijekom Gosteljom i Turijom dospijeva u jezero sa iz rudnika mrkog uglja Đurđevik i Banovići.

U slivu rijeke Spreče brojna naselja doprinose narušavanju kvalitete jezerske vode, ali ni to ne smeta da se u ovom jezeru danas još uvijek mogu naći brojne vrste ribe, što na Modrac dovodi ribare iz cijee BiH, ali i regiona. Za ribare su posebno interesantni linjak, bucov, deverika, smuđ, šaran, som, štuka... Zadnjih godina, kako piše portal www.bistrobih.ba uovljeni su kapitalni primjerci štuke do11 kg, soma do 94 kg, šarana do 15 kg, amura do 25 kg, itd. Vjeruje se da Modrac u svojim dubinama krije možda i najveće primjerke nekih vrsta riba u Ex-Yu, pa možda čak i u Evropi. Vjeruje se da ovdje ima somova teških i preko 200 kg, koje su viđali ronioci spuštajući se na dno jezera.

Oni koji se odluče da dan provedu pecajući pored jezera Modrac ili roštiljajući, imat će zasigurno nezaboravan odmor. Ukoliko pak želite u visokom luksuzu provestinekoliko zanimljivih i sadržajnih dana, to svakako možete učiniti, jer ovdje već postoje smještajni kapaciteti za svačiji ukus i džep.

Ipak, ne preporučujemo pecanje kakvo je na fotografiji dana čiji  je autor Darko Zabuš, fotograf iz Tuzle. Preporučujemo sigurnije i ugodnije načine za pecanje.