Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

Pregledaj izabrane
fotografije dana
 
 
BH Turistička fotografija dana
Počitelj, grad od kamena
Podijeli
 

BH Turistička fotografija dana – Počitelj, by Željka Medenica.

Put od Jadranskog mora prema unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, ako prvi put dolazite u ovu zemlju, može vam se u prvi mah učiniti monotonim – kameniti predjeli promiču ostavljajući iza plavetnilo mora. Čak i ako ste bez predrasuda, sama pomisao da ostavljate morsku obalu, čini čovjeka pomalo skučenim, ogoljelih osjećanja, poput kraškog stijenja. Međutim, već u prvim kilometrima prizori na koje ćete naići, pokazat će vam da ste ušli u zemlju bogate historije, i ljudi sklonih najvišim estetskim vrijednostima. Sa desne strane saobraćajnice, na samo četiri kilometra od Čapljine, sjedinjen sa srebrenasto-bijelim krečnjakom, nalazi se srednjevjekovni grad Počitelj. Bosanskohercegovački nobelovac Ivo Andrić nazvao ga je gradom od kamena.

Tridesetak kilometara južno od Mostara vojnu tvrđavu je 1383. godine sgradio Kralj Tvrtko, kako bi mogao kontrolirati put od mora prema Mostaru, kojim su često osvajači prodirali u kontinentalni dio Bosne. U svom vojnom pohodu Osmanlije osvajaju tvrđavu 1471. godine ostavljajući kroz stoljeća svoje vladavine ovom prostoru čitav niz važnih kulturno-histrorijskih spomenika, kao što su: Hadži-Alijina džamija (XVI vijek), Šišman-Ibrahimpašina Medresa (XVII vijek), hamam i javna kuhinja (imaret), restoran (han) i Sahat Kula. Prolaskom kroz sokake Počitelja možete osjetiti duh Srednjega vijeka i Orijenta. Za ovaj gradić kažu da je muzej na otvorenom. Nagnut prema Neretvi i cesti koja vodi ka Mostaru, on mami pogled i što više u njega gledate, on vam se čini čarobnijim.

Zbog svoje posebnosti Počitelj je stavljen na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine.

Počitelj okružuju važna arheološka nalazišta na lokacijama: Gomile (gdje se nalazi dvadesetak prapovijesnih gomila), Gornje Polje (rimska građevina, kasnoantička utvrda i nekropola), sam grad Počitelj sa užim rimskim naseljem, Veliki Vidak (oko 100 prapovijesnih tumulusa) itd. U kući Gavrankapetanovića danas se održava Umjetnička kolonija koja okuplja brojne evropske umjetnike. Nedaleko od Počitelja nalazi se Gabela – još starije urbano naselje. Također, ako imate vremena za razgledalje kulturno-historijskih spomenika, ovdje imate mogućnost da posjetite neku od trideset nekropola sa oko 400 stećaka. Najbrojnije nekropole nalaze se u Bivoljem Brdu, Gagrici, Opličićima, Svitavi i Tasovčićima. Na mnogima se mogu vidjeti motivi polumjeseca, rozete, štita sa mačem, vrpci, spirala, grozdova, križeva, arkada, ljiljana, lavova, ptica, kola, a na nekima od njih se nalaze i natpisi.

Počitelj je mjesto u Bosni i Hercegovini koje obavezno morate posjetiti ako već dolazite u ovu prelijepu zemlju. Od Sarajeva je potrebno oko tri sata vožnje, a u tom putovanju možete ukomponovati Hutovo Blato, Međugorje, Vrelo Bune i sam grad Mostar. Bit će to nezaboravnih dva do tri dana boravka u Hercegovini.  

BH Turističku fotografiju dana načinila je fotografkinja Željka Medenica.