Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

Pregledaj izabrane
fotografije dana
 
 
BH Turistička fotografija dana
Tvrtko, prvi kralj Bosne
Podijeli
 

BH Turistička fotografija dana  - Tvrtko, kralj Bosne, by Darko Zabuš

Bogata historija Bosne i Hercegovine, uz uticaje raznih kultura, stalnih ratova i osvajanja ovoga prostora od raznih vojski sa Istoka, Zapada, Sjevera i Juga, pisana je hiljadu godina. Interesno su se smjenjivali Bizant, Ugari, Osmanlije, tražeći preko Bosne mogućnost uticaja i dominacije cijelim regionom... Međutim, materijalni tragovi su tokom nebrojenih vojni brisani, čitavi gradovi su nestajali sa lica zemlje, tako da je Bosna, kao rijetko koja zemlja, ostala bez važnih spomenika materijalne kulture, koji bi danas mogli govoriti o vremenima koja su iza nas. To između ostaloga govori i o intenzitetu ratova i važnosti Bosne na geopolitičkoj karti Evrope, od njenog postanka. I pored stalnih devastacija, kulturno-povijesno nasljeđe Bosne i Hercegovine svjedoči nam o jednoj zanimljivoj povijesti. Današnji značaj, snaga i veličina Bosne i Hercegovine stvara nam barijere kada pokušamo shvatiti kakva je Bosna bila vojna i ekonomska sila u Srednjem vijeku. Brojni gradovi i kule tek nam nude fragmente zanimljive bosanske povijesti, tada jedne od najjačih balkanskih država.

Povjesničarka Nada Klajić u svojim istraživanjima iznosi podatak da je srednjovjekovna bosanska država nastala krajem osmoga stoljeća i po tome je najstarija država među susjedima. Od 1377. godine Bosna je bila kraljevina, a njen kao njen prvi kralj Tvrtko I Kotromanić, krunisan je u mjestu Mile kod Visokog. Od tada će Bosanska kruna bit će na vlasti sve do 1463. godine kada Bosna gubi samostalnost padom pod vlast Osmanlija. Bosna će svoj najveći uspon doživjeti upravo za vrijeme svoga zadnjeg bana i prvog kralja Tvrtka I Kotromanića, koji je vladao od 1353. pa sve do 1391. godine. (Tvrtko I je patrilinearno bio potomak bosanske vladarske porodice Kotromanića, a njegova majka je bila patrilinearno potomak hrvatske vladarske porodice Šubića. Majka njegovog oca, Jelisaveta Nemanjić, bila je kćerka srpskog kralja, čija je majka bila potomak dinastije Anžuj porijeklom iz Napulja, i ugarske princeze, čija je majka bila kćerka poglavara turskog plemena Kumana.)

Prvi bosanski kralj je prijestol naslijedio od bana Stjepana II Kotromanića, koji je umro 1353. godine, ostavivši iza sebe prilično stabilnu bosansku državu. Bosna je tada bila nezavisna, privredno napredna i vojno veoma snažna. Tvrtko I Kotromanić, sin Stjepanovog brata Vladislava, u trenutku kada je preuzeo vlast imao je samo petnaest godina, tako da mu je u vođenju državničkih poslova morala pomagati njegova majka, Jelena Šubić. Iako su postojale jake aspiracije Ugara, koji su vjerovali da mogu lako poraziti mladoga bana, Tvrtko se uspio vrlo brzo izboriti za poštovanje i ugled. Uskoro širi Bosnu za gornje Podrinje i Polimlje, zatim Trebinje, te župe Konavli i Dračevica. Time je Bosna izišla na jadransku obalu i južno od Dubrovnika na području Boke Kotorske.

Bosna kao vojna i ekonomska sila, vodeći samostalnu ekonomsku politiku, osniva trgovačku luku kod Boke Kotorske, na mjestu gdje je danas Herceg Novi, stvarajući jaku konkurenciju Dubrovniku. Za vrijeme vladavine kralja Tvrtka bosanska vojska je bila najmodernija vojska na cijelom Balkanu, a važi za prvu vojsku koja je u upotrebu uvela vatreno oružje. Nakon smrti ugarskog kralja 1382. godine Tvrtko koristi priliku i preuzima Dalmaciju, zajedno sa ostrvima i pripaja Bosni Split, Trogir, Šibenik, te ostrva Brač, Korčulu i Hvar. Izuzetak ostaje Zadar, koji se nalazio pod vlašću Venecije, čime Bosna postaje daleko najmoćnija država na Balkanu.

Bosna i Hercegovina danas baštini brojne tragove koje su ostavili kraljevi bosanski. Bobovac, Blagaj, Jajce, Srebrenik i brojni drugi, svjedoče o posebnoj arhitekturi srednjovjekovne Bosne. U Tuzli je 2012. godine, dlukom općinskih vlasti, sagrađen prvi spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Fotografija, autora Darka Zabuša, načinjena je upravo u Tuzli, a na njoj je statua Tvrtka I Kotromanića, koju je uradio akademski kipar Adis Lukač.

Tekst: Mehmed Pargan