Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

Pregledaj izabrane
fotografije dana
 
 
BH Turistička fotografija dana
Plješevica, planina izazova
Podijeli
 

BH Turistička fotografija dana, Svitanje nad snježnom Plješevicom, by Irman Abdihodžić

Granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, nedaleko od Bihaća, čini planina Plješevica. Ličani su je zvali i đavolja planina jer je u zimskim danima izuzetno opasna i skoro je nemoguće živjeti na njoj. Jaki vjetrovi, velike količine snijega i strme padine odlikuju ovu planinu, koja se svojim padinama spušta prema Nacionalnom parku Plitvice u Hrvatskoj. Kroz povijest, ova planina je bila brana od osmanlijskih napada prema Hrvatskoj, ali i od upada uskoka iz Ličke u Bosansku Krajinu. Na Plješevici je vlast Jugoslavije sagradila podzemni vojni aerodrom Željava, a na vrhu planine bili su postavljeni radari u objektima izgrađenim po ugledu na eskimske kupole. Građeni su od betona, duraluminija i drugih metala, a mogli su da odolijevaju jakim naletima vjetra koji ovdje dostiže jačinu i preko stotinu kilometara na sat.

U ljetnim danima Plješevica je puna izazova za planinare i rekreativce. Posebna su atrakcija dva njena vrha između BiH i Hrvatske, njen najviši vrh Ozeblin sa 1.657 metara nadmorske visine i vrh Gola Plješevica sa 1.648 metara nadmorske visine. Bogata florom i faunom, Plješevica mami brojne planinare, šetače, bicikliste, ali i lovce koji ovdje dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kako bi uživali u lovu na zeca, fazana, lisicu, divlju svinju, a nerijetko se mogu sretsti kapitalni primjerci jelena. U šumama Plješevice ima i vukova, a poznata je po mrkom medvjedu kojemu je ona hiljadama godina siguran dom.

Ako pođete na Plješevicu, naša je preporuka da kontaktirate Klub ekstremnih sportova „Limit“ (www.limit.co.ba), koju čine planinari-licencirani vodiči, a oni će vam pomoći da se na plješevicu popnete potpuno sigurno. Osigurat će vam prevoz, smještaj, hranu i kvalitetnog planinskog vodiča. Na ovaj način ćete imati priliku da vidite najzanimljive sadržaje koje će vam oni ponuditi, a koje možete propustiti ukoliko se budete penjali sami. Oni preporučuju stazu koja polazi iz naselja Žegar, od info table, prolazi kroz naselje Zavalje, i vodi dalje potezom Opaljena Bukva - Preslo - Opaliti vrh (1.225 metara nadmorske visine). Tom stazom dolazi se do Planinarskog skloništa „Šabina Greda“. Dužina staze je petnaest kilometara i ne zahtijeva preveliku kondicionu pripremljenost. U naselju  Zavalje staza ulazi u bjelogoričnu šumu, a potom crnogoričnu šumu. Vodi najvećim dijelom šumskim putovima. Pri usponu na Opaliti vrh penjanje se nastavlja uređenom stazom po kamenjaru. Napor se svakako isplati jer sa ovoga vrha pruža vam se prekrasan pogled na Bihaćku kotlinu i rijeku  Unu. Za jedan ovakav izlazak sa vodičima, trebate odvojiti jedan dan, od osam ujutro pa do sedam sati navečer. Ponesite manji ranac, pripremite udobne planinarske cipele, najmanje jedan litar vode, kišnu kabanicu, kremu za sunce, rezervnu odjeću i svakako, nemojte zaboraviti fotoaparat. Plješevica zaista nudi izvrsne prizore, koji se ne mogu ponoviti. Svakoga puta svjetlo je drugačije, a sa  njim i fotografija.  

Također, ovdje postoje izvrsni uslovi za brdski biciklizam. U Klubu Limit kreirali su turističku ponudu u kojoj će vam pomoći da uživate u vožnji biciklom. Uz njihov patronat, polazi se iz samog grada Bihaća prema  naselju Zavalje, potezom Sakrivenka-Opalita bukva-Pršine uvale-Džakulinka-Planinarsko sklonište „Šabina Greda“ i kasnije povratak istom stazom. Dužina staze je 27 kilometara i srednje je težine. Staza se preporučuje biciklistima, ali i onima koji vole da trče kroz prirodu. Prvih 4,5 kilometara staze ide kroz naselje i asfaltiran je, a preostali dio je makadamski put. Kada dođete do „Šabine Grede“ ovjde možete kušati domaću hranu, koju spravljaju planinari, a dobit ćete i osvježavajuće napitke. Penjanje na Plješevicu bit će poseban ugođaj, ali ako želite još više od toga, preporučujemo izvrnu turističku ponudu koje Klub „Limit“ nudi, provodeći vas kroz brojne ljepote ovoga podneblja, od Martin Broda i Štrbačkog buka, do ljepota Grmeča. U BiH još uvijek su ovakve turističke ponude rijetkost, tako da je ovu neophodno izdvojiti.

BH Turističku fotografiju dana, u podnožju Plješevice, načinio je Irman Abdihodžić, fotograf iz Bihaća.

Tekst: Mehmed Pargan