Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

Pregledaj izabrane
fotografije dana
 
 
BH Turistička fotografija dana
Planina Raduša, mjesto gdje se raduje duša
Podijeli
 

BH Turistička fotografija dana, Čarobna bajka planine Raduša, by Amir Kehić

Planina Raduša nalazi se u zapadnom dijelu Središnje Bosne i Hercegovine. Osobena je po čitavom nizu atraktivnih planinskih visova, čija  nadmorska visina prelazi hiljadu metara. Ovdje vlada planinska klima, iako ne treba zanemariti činjenicu da južne padine ove planine griju mediteranski klimatski uticaji, dok je sjeverna strana okrenuta ka umjereno-kontinentalnim utjecajima koji vladaju u Bosni. Zime su ovdje izuzetno hladne. Raduša se prostire dinaridskim lancem planina, koje linijom istok-zapad tvore planine Vran, Ljubuša, Vranica, Štit, Bitovanja, zatim Bjelašnica, Treskavica, Zelengora i Maglić. U tom lancu planina ljeta su izuzetno kratka, zime duge i hladne. Stoga se ovdje može pronaći netaknuta priroda – valjda stoga što tokom godine ljudi nemaju vremena pokvariti ono što je lijepo.

Na Radušu se odlučuju krenuti mahom oni koji vole prirodu, jer uspinjanje do njenih visova zahtijeva zaista veliki napor i pripreme. Odnedavno, Raduša je dobila hotelsko-rekreativne i turističko-ugostiteljske sadržaje do kojih se može iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, doći i vozilima relativno dobro uređenom saobraćajnicom. Dobra pozicioniranost i relativno dobra povezanost sa Hrvatskom, razlogom je što se sve češće ovdje susreću turisti iz Splita i drugih gradova našeg zapadnog susjeda. Iz Splita, preko graničnog prelaza Kamensko, Livna i Bugojna, do Raduše je samo 166 kilometara. Iz Dubrovnika je nešto više od 270, a dolazi se preko Trebinja, Mostara i Jablanice, dok je od Zagreba do Raduše udaljenost oko 300 kilometara. Od zračnih luka u Mostaru i Sarajevu Raduša je udaljena 104, odnosno 120 kilometara.  

Zašto je Raduša posebna planina? Samo njeno ime kaže da je radost duši osigurana kada se dođe ovamo. S obzirom da predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne, sa njenih visova puca pogled prema hercegovačkim kraškim poljima: Kupreškom, Glamočkom i Livanjskom. Njeni visovi na sjeverozapadu prelaze u pitome brežuljke i svojim rubovima, planina se spušta u Vukovsko polje. Potpuno drugačija morfologija planina na jugu i sjeveru daje posebnost Raduši, jer ovdje možemo vidjeti kako priroda svojim suprotnostima na malom mjestu nudi posebnu ljepotu. Iza Vukovskog polja, granicu Raduše čini Zahum prolaz, sa svojih 1.224 metra, da bi opet na jugu Raduša nestajala u spoju sa Ramskim bazenom i prelijepim vještačkim jezerom. Sjeverozapadna granica je planina Stožer sa najvšim vrhom 1.758 metara, dok na istoku tu granicu čini prevoj Makljen sa 1.123 metra nadmorske visine. Makljen je posebno atraktivan jer se skoro neprirodno utisnuo u krajolik, izdigavši se svojim visovima iznad kotlina Vrbasa i Neretve. Najviši vrh planine Raduša je Idovac sa 1.956 metara nadmorske visine. Upravo ga činjenica da se nalazi između Bosne i Hercegovine čini vjerovatno najboljim vidikovcem u zemlji, sa kojega možete vidjeti planine, jezera, rijeke, polja... Sama Raduša obiluje pašnjacima i proplancima izvrsnim za odmor i izlete, a planinari vole posjetiti njena dva lednička jezera.

Ukoliko želite planirati zimski odmor na ovoj planini svakako će vam biti važna informacija da ovdje svakoga dana od jedanaest do šesnaest sati možete koristiti neki od četiri ski-lifta koji su na raspolaganju skijašima. Žičara dvosjed Jezero je najveća – njena dužina je 1.800 metara, a nudi vam visinsku razliku od 423 metra. Ski-lift Vučnica Katuni ima dužinu vožnje 805 metara, Vučnica Gare 450, a žičara - Vučnica Kik 260 metara. Skijaška staza Jezero duga je 2.500 metara, Katuni 1.000, Gare 900, a Vučnica 270 metara. Dnevne ski-karte odrasli će dobiti za 20, a djeca za 15 maraka. Cijene smještaja su prilično pristupačne, a primjerice za dvokrevetnu sobu platit ćete 60 maraka po jednoj noći, a dodatkom od deset ili dvadeset maraka po osobi za polupansion ili puni pansion. U svakom slučaju, ukoliko želite putovati na Radušu, za više informacija možete posjetiti www.radusa-info.com

BH Turističku fotografiju dana, Čarobna bajka planine Raduša, načinio je Amir Kehić, fotograf iz Bugojna.

Tekst: Mehmed Pargan