Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

Pregledaj izabrane
fotografije dana
 
 
BH Turistička fotografija dana
Buško jezero
Podijeli
 

 

Između Livna i Tomislavgrada (Duvna), ispod visova planina Kamešnica (1.849 metara), Tušnica (1.700), Midene (1.222) i Zavelima (1.364), prostire se Buško jezero, jedna od najvećih i najljepših vještačkih vodenih akumulacija u Evropi. Nastalo je krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća na prostoru koji je bio poznat kao Buško Blato. Obilne padavine u jesen ovdje bi stvarale poplave i dugo zadržavanje vode, koja bi zimi zaledila, a na proljeće ostavila velike količine blata – po čemu je ovaj prostor i dobio ime Buško Blato. Blatne naslage onemogućavale su decenijama razvoj poljoprivrede i organizaciju života općenito. Stoga je u pravljenju jezera tražena mogućnost da se osiguraju dovoljne količine vode za navodnjavanje plodnih oranica na visoravni, a tako velika akumulacija iskorištena je i za hidoelektranu Orlovac, u Hrvatskoj. Za te potrebe ispod planine Kamešnica probijen je dvanaest kilometara dugi tunel, kojim se voda odvodi iz Buškoga jezera.

Nekada prelijepi pašnjaci Livanjskog polja, danas su pokriveni vodom Buškoga jezera, koje se proteže u dužini od skoro četrnaest kilometara. Izetno je bogato ribom što izaziva interesovanje ribara koji iz BiH i Hrvatske ovdje dolaze da bi uživali u lovu na šarana kapitalca, soma, deveriku ili neku od desetak drugih vrsta koje ovdje žive. Posljednjih godina lovljeni su primjerci šarana i do trideset kilograma, a soma do pedeset. Jezero je pozicionirano na nadmorskoj visini od 716 metara, a nedaleko od njega nalazi se i planinarski dom Prisoje, koji je izvrsno mjesto za odmor, druženje i prenoćište. Najdraža je destnacija ljubiteljima planinarenja, koji odavde kreću u osvajanja okolnih planinskih visova.

Potencijal koji Buško jezero ima skoro je u potpunosti neiskorišten. Na području općine Tomislavgrad postoji atraktivna pješčana plaža Marinovac koja je tokom ljeta prepuna kupača. Upravo ona pokazuje mogućnosti ovoga područja, koje je pod dominantnim utjecajem mediteranske klime. Ovdje na kupalištima znaju često boraviti i turisti iz Češke, Mađarske, Slovačke, iako skoro da ne postoji promocija turističkih potencijala ovoga podneblja. Takmičenja u ribolovu pokazala su da je Buško jezero, uz jezero Modrac kod Tuzle, najatraktivnije za takmičenja u sportskom ribolovu. Također, neposredna blizina Kupresa ovom području otvara neslućene mogućnosti za razvoj turizma. Turisti iz Hrvatske već godinama ovdje dolaze na zimski odmor, a ukoliko bi se kreirala bolja ponuda za ljetne mjesece, ovo područje bi moglo doživjeti neočekivani preporod.

Tekst i foto Mehmed Pargan