Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
U Centru Skenderija u Sarajevu
Foto: Svečano otvoren sajam INTERIO 2013
Podijeli
 

Simboličnim presjecanjem vrpce, danas 13. marta 2013. godine u Centru Skenderija svečano je otvoren 31. Međunarodni sajam šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta - INTERIO 2013. Sajam je prigodnim riječima otvorio Suad Zeljković, premijer Vlade Kantona Sarajevo:

- Sajam INTERIO nameće se kao jedan od najvažnijih regionalnih događaja u oblasti drvne industrije, ali i kao značajan edukativni program koji predstavlja odličnu konvenciju poslovnih ljudi. Za nas je vrlo važno prisustvo privrednika, oko stotinu izlagača, više od stotinu dizajnera iz BiH i šire regije, renomiranih potencijalnih kupaca, investitora i agenata iz moćnih zemalja Amerike, Velike Britanije, Njemačke i dr. jer ovo je događaj za poslovne ljude, da razmjene iskustva i dogovore poslove. Umjesto da šaljemo naše stručnjake vani i pravimo velike troškove, organizovanje renomiranih sajmova za nas je prilika da dovedemo evropsku i svjetsku pamet, tehnologiju i dostignuća u Sarajevo, podijelimo mišljenje, kažemo svijetu da imamo kvalitetne resurse, znanje i želju da pravimo velike privredne pomake – istakao je u svom obraćanju premijer Zeljković.

Na Sajmu INTERIO učestvuje više od 100 izlagača i suizlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Turske, Austrije, Italije, Poljske, Mađarske , Njemačke i Švicarske.

-Sajmom INTERIO 2013 otvaramo ovogodišnju sajamsku sezonu u Centru Skenderija. Sarajevski sajam je davnih sedamdesetih godina osposobio za organizaciju ovakvih specijalizovanih sajmova, koji pojedinačno pružaju potporu razvoju privrednih grana. Spoj - kvalitetna organizacija ove sajamske manifestacije, izuzetno kreativna i raznovrsna prezentacija mnogobrojnih izlagača, te održavanje stručno-edukativnih pratećih manifestacija, daje sajmu INTERIO atribute nezaobilaznog i atraktivnog – rekao je na svečanom otvaranju prof. dr. Hajriz Bećirević, direktor Centra Skenderija koja je organizator Sajma.

Prema riječima doc. dr. Ismeta Kumalića, predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH ova je instutucija već šestu godinu uključena u organizaciju sajma INTERIO:

- Prve dvije godine radili smo promocije sajma zajedno sa projektom USAID-a, a zatim smo taj posao prepustili organizatoru Sarajevskog sajma, a mi smo se usmjerili na organiziranje stručnih manifestacija. Ovaj sektor je jedan od najbitnijih u izvozu BiH i više od 10% ukupnog izvoza BiH upravo čini ovaj sektor. Drvna industrija BiH je jedina grana iz privrede sa stalnom tendencijom rasta – istakao je Kumalić.

Uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta, četvrti put zaredom odabrani bh. drvoprerađivači zajednički izlažu svoje proizvode na velikom izložbenom štandu, površine oko 400 m2, pod prepoznatljivim sloganom „Tradicija za budućnost“. Svoju ovogodišnju ponudu zajednički predstavljaju: Divan d.o.o. iz Viteza,  Izazov d.o.o.  iz Kalesije , Rukotvorine d.o.o.  iz Konjica, MS & Wood d.d. i Viva Interijeri d.o.o.  iz Sarajeva, te Obrtnička komora Tuzla.  Popratne sajamske manifestacije organizuju se u saradnji USAID-Sida FIRMA projekta i Vanjskotrgovinske komore BiH, a uz učešće Razvojnih agancija SERDA iz Sarajeva i REZ iz Zenice, NERDA iz Tuzle i Drvnog klastera u BiH i a4a.info portala.

-Drvoprerađivački potencijal BiH je veliki i on zapošljava mladu radnu snagu sa dobrim tehničkim vještinama.  Od 2009. godine USAID-Sida FIRMA projekt osigurao je pomoć i podršku za više od 200 kompanija iz drvoprerađivačkog, metaloprerađivačkog i sektora turizma. Omogućili su im sudjelovanje na Međunarodnim trgovinskim sajmovima, obaviješten sam da je oko 50 miliona KM zabilježeno kao prodaja zahvaljujući učešću na tim sajmovima – rekao je u svom obraćanju David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH.

Nagrađeni najbolji prijedlozi dizajna sa takmičenja QUERCUS 2013

Svečanom otvaranju Sajma prethodila je ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela priznanja sa takmičenja QUERCUS 2013. kojim se promoviše inovativni dizajn namještaja i prozvoda od drveta kao najefikasnije sredstvo za povećanje konkurentnosti drvoprerađivačke i industrije namještaja u BiH.

Na takmičenje je pristiglo 56 prijedloga, od kojih je 20 ušlo u uži izbor, a stručni Žiri nagradio je tri najbolja. Prema riječima prof. Saliha Teskeredžića, kriteriji prema kojima se vršilo ocjenjivanje vežu se za drvo kao materijal i dizajn jednog proizvoda:

-To su tehničko-tehnološki kriteriji koji su vezani za materijal, konstrukciju, proizvodnju, zatim ekonomsko-tržišni kriteriji koji se baziraju na racionalnosti u proizvodnji, proizvodnoj cijeni, dolazimo do estetskih kriterija koji se isto baziraju na materijal, proporciju, konstrukciju, kompoziciju i boju i na kraju tu je jezik proizvoda koji treba biti jasan i prepoznatljiv – objasnio je Teskeredžić.

Nagrađeni su prijedlozi dizajna koji dolaze iz Bosne i Hercegovine i to: Ilme Smajlbegović i grupni rad Zejd Kobilica, Sanjin Halilović i Mustafa Čohadžić, te kreacija Filipa Havraneka iz Hrvatske.

Dobitnici priznanja nagrađeni su i putovanjem na Međunarodni sajam namještaja Milano.

Svi posjetitelji tokom trajanja Sajma imaju priliku pogledati i četvrtu izložbu odabranih radova sa QUERCUS –a, kao i izložbu Žene u dizajnu, u okviru USAID-ovog obilježavanja mjeseca marta 2013. kao mjeseca posvećenog jačanju ženskih prava.

Sajam INTERIO 2013. trajat će do 18. marta, a za sve posjetitelje ulaz je otvoren od 10.00 do 19.00 sati. Odluka organizatora je da cijena ulaznice bude simboličnih 1,00 KM.

Centar Skenderija organizira i darivanje posjetilaca Sajma – Darovnicu INTERIO 2013. Svi posjetioci Sajma bit će u prilici da dobiju dar - dovoljno je da kupe ulaznicu za Sajam, čime stiču pravo da sudjelu u izvlačenju i dobijanju darova od izlagača i organizatora Sajma. Dodjela darova bit će uprličena u nedjelju 17. marta u izložbenom dijelu velike hale Centra Skenderija u 11.00 sati. Vašu vjernost nagrađuju Nobil, Moj san i Tvornica Građevinske stolarije Hamidović.