Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

Pregledaj izabrane
fotografije dana
 
 
BH Turistička fotografija dana
Vrbas
Podijeli
 

 

Rijeka Vrbas nastaje od dva vrela na Zec planini, koji je zapravo ogranak planine Vranice. Mjesto gdje izvire pozicionirano je tako da Vrbas zamalo može teći prema Jadranskom moru, kao što teče prema rijeci Savi. Nakon 250 kilometara toka, Vrbas se u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, kod Srpca, uliva u rijeku Savu. Od izvora do ušća prolazi kroz Skopljansku kotlinu, Vinačku klisuru, Jajačku kotlinu, kanjonsku dolinu Tjesno, Banjalučku kotlinu i Lijevče polje. Ima 36 direktnih pritoka dužih od 10 kilometara, a najznačajnije su Vrbanja, Ugar i Pliva.

Vrbas izvire na 1.700 metara nadmorske visine, a u Savu se uliva na 96 metara nadmorske visine. To ga čini jednom od naših nabržih rijeka. U svom toku stvara tri karakteristične cjeline: u gornjem toku od izvora do Jajca, Vrbas je planinska rijeka s mnogo brzaka i slapova, u srednjem, od Jajca do Banje Luke, sa naglašenim padom korita probija se kroz duboki krečnjački kanjon, a u donjem toku, od Banje Luke do ušća, tipična je ravničarska rijeka.

Kanjon Vrbasa, čije su litice dom orlovima, sokolovima i jastrebovima, idealan je za rafting i kajak. Zbog raznovrsnosti ribljeg fonda, ova prelijepa rijeka jedna je od najatraktivnijih za ribolovce. Između ostalog, njegovim zelenim vodama plivaju lipljen, pastrmka i mladica. Vrbas ima i specifičan čamac pod nazivom “dajak”, koji je dobio ime po motki koja služi za odgurivanje. Na Vrbasu je izgrađeno nekoliko hidrocentrala, a na njegovim obala ili u blizini nalaze se gradovi Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce i Banja Luka. 

Ono što Vrbas posebno izdvaja jesu kanjoni kroz koje prolazi neposredno pred ulazak u Banja Luku koji vam jednostavno oduzimaju dah pogotovo ako se spuštate čamcem, bilo da je riječ o raftingu, kajak-kanu, kanjoningu ili samo pecanju. U 2005. godini, na Vrbasu je održan Evropski Šampionat u raftingu, dok u 2009 se održava Svjetski šampionat u raftingu.

Tekst: Sabit Hrustić