Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Vodič.ba među paraglajderima Tuzle
Foto: Sve je drugačije kada gledaš iz zraka
Podijeli
 

 

Piše: Adis Hadžiselimović

Lijep dan i povoljan vjetar bio je dovoljan razlog za članove paraglajding tima iz Tuzle da subotu popodne provedu onako kako oni to najviše vole – leteći. Muhamed Hodžić, Omer Bajrić, Abdulah Subašić i Vahidin Džankić čine okosnicu tima, a Muris Sakić je potencijalni budući član ovog društva.

Svi imaju svoja zanimanja u kojima su profesionalci, a za paraglajding ih veže ljubav prema visinama i želja za adrenalinom. Sve im to pruža ovaj sport koji spada pod kategoriju ekstremnih sportova jer pored ogromnog uzbuđenja koje pruža prilikom polijetanja, samog leta i slijetanja, velika je vjerovatnoća da ako ne budete dovoljno pazili može doći do neke povrede. Naravno, šanse za to su minimalne ako se prođe obuka, dovoljno duga i kvalitetna da bi svaki potencijalni budući paraglajder znao kako djelovati u različitim situacijama.

-Sve je drugačije kada se gleda odozgo iz vazduha i ne može se porediti ni sa čime. Osjećaj je nevjerovatan dok letiš i ako je dan idealan uživanje u predjelima iznad kojih letimo i prirode koja nas okružuje je zagarantovano – kazao nam je Omer Bajrić neposredno nakon polijetanja sa brda Vis iznad Kalesije.

Brdo Vis je prema njegovim riječima idealno za rekreativce poput njih.

Koliko će trajati jedan let ovisi od mnogo faktora, a jedan od najvažnijih je vjetar koji je najveći saveznik, ali ujedno i najveći neprijatelj svakome ko se bavi ovim sportom.

-Za početnike let može trajati nekoliko sekundi, tek toliko da osjete padobran i kako se ponaša u različitim vremenskim uslovima pa sve do nekoliko sati. Da bi smo ostali što duže u vazduhu pronalazimo termičke stubove gdje se vruć vazduh odbija o površinu zemlje i na taj način duže vremena jedan paraglajder može letjeti – pojašnjava Muhamed Hodžić i dodaje kako je bolje da nema nikako vjetra nego da je prejak i da mijenja smijer, jer onda od letenja nema ništa.

Letovi naših paraglajdera su protekli prilično dobro. S vremena na vrijeme vjetar je pokušavao da ih obeshrabri i odvrati od njihove namjere, ali se oni nisu dali. Neustrašivi kakavi i moraju biti ako se žele baviti ovim sportom, nisu se uplašili i svoj cilj su postigli – svi su uspješno poletjeli i sletjeli na dogovoreno mjesto. Veće radosti od njihove dok su se pripremali za let kao i poslije njega nisam dugo vidio kod odraslih osoba. Kao da su upravo dobili sedmicu na lotu.

Muris Sakić tek čeka svoj prvi let a prije toga ima još mnogo da uči od starijih i iskusnijih kolega.

-Prvo ću da letim u tandemu kako bih osjetio padobran i upoznao njegove mogućnosti, a potom mi slijedi i do pedesetak manjih letova. Tek onda ću moći da letim na duže relacije. Mnogo se veselim tom danu i nadam se da je on sve bliže – priča nam Muris ne krijući osmjeh.

Oprema potrebna za jednog paraglajdera sastoji se od padobrana za jedrenje, rezervnog padobrana, sjedišta, kacige, zaštitne odjeće i obuće kao i radio-veze za navigaciju. Sve je to teško nekih petnaestak kilograma, odnosno vrijedno oko hiljadu maraka. Oprema se može naći i za mnogo manje novca iako je osjećaj slobode tokom leta neprocjenjiv.

Sve ove ljude spojila je ljubav prema letenju. Oni jednostavno uživaju u tome i to im niko ne može uzeti, ali im je i jedan vid rekreativnog odmora, jer se članovi kluba redovito okupljaju kako bi se usavršavali ali i da bi razmijenili utiske od prethodnih polijetanja. Svaki let je novo iskustvo.

-Volimo sport, volimo ovo čime se u slobodno vrijeme bavimo, volimo da letimo. Nama je ovo jedan vid rekreacije, a ujedno obilazimo razne predjele BiH kako bismo pronašli nova potencijalna mjesta za polijetanje. Družimo se i sa kolegama iz drugih klubova i tako obogaćujemo svoja znanja i sklapamo nova prijateljstva – objašnjava Abdulah Pajdo Subašić razloge zašto se odlučio upravo za paraglajding.

Za ovaj vid sporta je važno biti u dobroj formi iako nije presudno, ali je svakako prednost. Mnogi se bave rekreativno trčanjem, vožnjom bicikla a nije im stran ni odlazak u teretanu, kako bi bili što spremniji za sljedeće polijetanje, jer nikad se ne zna kada će ponovo vrijeme biti idealno i kada će ponovo okupiti ovu ekipu na novo nezaboravno druženje.