Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
13.do 20. februara manifestacija „Srebrenička Povelja“
Sedam dana bogatog sadržaja- Grad sa tradicijom
Podijeli
 

Ove godine u Srebreniku će se obilježiti  682. rođendan srebreničke povelje. Prvi put Srebrenik se u značajnom dokumentu, povelji, spominje 15. Februara 1333. godine, kada Stjepan Kotromanić II, kao bosanski Ban, Dubrovačkoj republici ustupa Ston i Rat, otvarajući trgovinske puteve Dubrovnika sa Bosnom. U to vrijeme Srebrenik je bio i prijestolnica srednjevjekovne Bosne kojom su vladali Kotromanići, utemeljivši njene najprostranije granice. Bosna se tada prostirala od Save na sjeveru, Zadra i Knina na zapadu i Herceg Novog na jugoistoku.

Uzimajući u obzir značaj „Srebreničke povelje“ sasvim je razumljivo da se i manifestacije, istog naziva, obilježava vec godinama.

Od 13. Do 20. februara Srebrenik će upriličiti niz  kulturnih događaja, koji prikazuju baštinu ovog grada.  Okrugli stolovi, pozorišne predstave i izložbe samo su neki od sadržaja manifestacije. Iz BKC-a Srebrenik, koji su organizatori manifestacije, posebno isticu sadržaje kao što su: „Veče s Abdulahom Sidranom“, „Festival saza – dr. Hašim Muharemović“  i pozorišnu predstavu „ Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“, u režiji Harisa Pašovića. Ulaz na sve sadrzaje je besplatan, te je i na taj način organizator želio da što veći broj zainteresiranih pogleda manifestacijske sadržaje.

 „Srebrenička povelja“ je tradicionalni kulturni dogadjaj, koji svake godine okupi veliki broj gostiju iz cijele BiH.

Mubina Biščić