Banja Luka - Turističke informacije

Turističke mogućnosti Banje Luke i njene uže i šire okoline su velike i relativno dobro iskorišćene. Banja Luka je poznata po svojim izletištima jer se u okolini urbanog dijela grada nalazi nekoliko fantastičnih mjesta divlje prirode i uređenih terena za posjete i rekreaciju. Nepropustite da svoj boravak u Banjaluci upotpunite obilaskom banjalučkih izletišta. Cijena cjelodnevne usluge turističkog vodiča iznosi 140 KM.

Sa oko 2.400 hektara zelenih površina, uključujući i pojas oko Vrbasa, Banja Luka je poznata kao grad zelenila. Okolina Banje Luke je bogata raznovrsnom šumskom divljači, a rijeke ribom, što je doprinijelo razvoju lova i ribolova u ovom kraju. Zahvaljujući blizini termomineralnih izvora (Laktaši, Šeher, Slatina, Kulaši...) Banja Luka ima osnovne uslove za razvoj banjsko-rekreativnog turizma.

Ovaj pitomi kraj naseljavan je još od palelolita, a pretpostavlja se da je na mjestu naselja iz tog perioda nastala tvrđava Kastel.  Glavni graditelj Banje Luke je bez sumnje bio Ferhat-paša Sokolović, bliski rođak Mehmed- paše Sokolovića, jednog od najznačajnijih bosanskih velikana i jednog od najuticajnijih ljudi tog doba u cijelom Osmanskom carstvu. Najvažniji doprinos Ferhat-paše Banjoj Luci bila je džamija Ferhadija, sa kojom je također utemeljena prvobitna vodovodna infrastruktura Banje Luke koja je služila njenom bržem urbanom razvitku. Džamija je porušena u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, a sa ponovnom gradnjom krenulo se 2007. godine.

Najteži udarac u periodu poslije Drugog svjetskog rata Banja Luci zadaje katastrofalni zemljotres 1969. godine, u kojem je veliki broj stambenih objekata bio u potpunosti srušen. Iz svih krajeva Jugoslavije u Banjaluku je stizala pomoć. Tih dana je Banjaluka bila prijestonica solidarnosti. Nakon zemljotresa grad dobija svoj današnji izgled i značaj.

 

Tvrđava Kastel  

U srcu grada Banje Luke ponosno stoji Kastel, stara tvrđava čije zidine bude znatiželju i svjedoče o bogatoj istoriji ovog grada. Ukupna površina kompleksa Kastel iznosi 48.000 kvadratnih metara, od toga unutar bedema 26.610 kvadratnih metara. Bedeme čine devet bastiona i dvije kapi kule. Tvrđava je preživjela i zemljotrese i ratove i jedna je od najbolje sačuvanih u Bosni i Hercegovini. Prvobitno to je bila mnogo manja rimska utvrda koju su ojačali Slaveni, a Turci proširili kada je Banja Luka postala grad iz kojega se Otomansko carstvo branilo od Austrougarske.

Glavni park koji se nalazi u Karađorđevićevoj ulici zove se Park Mladena Stojanovića, ima veliku pješačku zonu, nekoliko teniskih terena, kafić i restoran. Park je prepun Banjalučana i odlično je mjesto za upoznavanje. Umjetnička Galerija Republike Srpske  u kojoj su izloženi radovi poznatih srpskih slikara. U njihovim prostorima su česte i izložbe moderne umjetnosti. Ulaz je slobodan, a moguće je po dogovoru dobiti i vodiča koji govori engleski jezik.
Kulturni centar Banski Dvori je smješten u prelijepoj zgradi sa parkom koja je izvorno služila kao guvernerova rezidencija. Centar organizuje predstave, koncerte, večeri poezije i ostale događaje, a raspored programa možete saznati kada dođete tamo.
Oko grada
Bočac je srednjovjekovni grad iz 15. stoljeća smješten na lijevoj obali rijeke Vrbas na pola puta između Jajca i Banja Luke. Bilo je nekoliko inicijativa da se stvore eko-centri kako bi se sačuvala ova prirodna ljepota. Sada se nalazi na listi nacionalnih spomenika vlade Republike Srpske.
Ako ste raspoloženi za šetanje, cesta južno od Banja Luke će vas odvesti do tamo kroz kanjon Vrbasa.
Manastir Gomionica je jedan od najljepših primjera pravoslavnih manastira u sjevernoj Bosni. U sklopu manastira se nalazi i crkva čiji su temelji posvećeni Vavedenju Bogorodice, datira iz 1536. godine. Slično, ali ne tako intenzivnog stila kao u pravoslavnim manastirima na Karpatima u Rumuniji, sačuvano je nekoliko fresaka, te veliki broj vrijednih ikona i starih rukopisa. Možete vidjeti interesantnu kolekciju starih štampanih knjiga na ćirilici kao i dragocjene predmete koji se koriste prilikom liturgije.
Manastir Sv. Ilije, Krupa na Vrbasu, obnovljen je na temeljima crkve srednjovjekovne utvrde Greben koja se nalazi u kanjonu Vrbasa. Vjeruje se da je prvobitno crkva sagrađena unutar drevnog grada, što nije potvrđeno obzirom da je većina utvrde u ruševinama, a izvršeno je i vrlo malo arheoloških istraživanja. U 15. stoljeću brigu o manastiru ispod Greben grada je preuzela feudalna familija Vojsalić, nasljednici Hrvoja Vukšića Hrvatinića. Crkvu Sv. Ilije u Krupi na Vrbasu je ponovo izgradio Sava Kosmanović 1889. godine nakon pada Otomanske imperije.

Trapisti franjevački manastir Marije Zvijezde

Kolonija Trapista je u Banja Luci osnovana 1869. godine, a sama crkva u sklopu manastira je izgrađena između 1874. i 1875. godine. Pored obrednih predmeta napravljenih u 19. i 20. stoljeću od plemenitih metala, manastirska kolekcija uključuje i dvije vrlo vrijedne slike: Raspeće i Sv. Filomena, obje su radovi venecijanskih majstora iz 16. stoljeća. Kao i u većini manastira i ovdje se nalazi kolekcija starih štampanih knjiga, u kojoj se između ostalog nalazi i zbirka poslanica Sv. Augustina, štampana 1493. godine u Bazelu. Manastir je nadaleko poznat po svom ukusnom bijelom siru kojeg monasi ovdje proizvode duže od jednog stoljeća.

Romanovići je mala drvena crkva koja se nalazi nedaleko od Gradiške, sjeverozapadno od Banja Luke. Sv. Nikoli su je posvetili stanovnici sela Romanovići smještenog na istočnim padinama planine Kozare, 20 km južno od Gradiške. Izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća i među posljednjim je preostalim drvenim pravoslavnim građevinama u zemlji.

Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte