Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Klima u Bosni i Hercegovini
Podijeli
 

S obzirom na specifičan geografski položaj i reljef, klima Bosne i Hercegovine je dosta složena pa se mogu razlikovati tri zasebna dijela, s više ili manje izraženim granica oblastima i to:

1. Na jugozapadu - mediteranska, odnosno maritimna klima,

2. U srednjem dijelu - kontinentalno-planinska, odnosno alpska klima,

3. Na sjeveru - umjereno kontinentalna, odnosno srednje evropska klima.

U jugozapadnim dijelovim BiH, zbog njene blizine Jadranskog mora koje u zimskom periodu znači toplotu nagomilanu u ljetnom periodu, srednje januarske temperature su visoke (od 3 do 5 stupnjeva celzijusa), dok su ljeta suha i vruća (apsolutne maksimalne temperature od 40 do 45 stupnjeva °C). Srednja godišnja suma oborina kreće se između 1.000 i 2.300 l/m2, a srednje godišnje temperature od 12 do 15 °C. Snijeg je u ovom podneblju rijetka, mada ne i nemoguca pojava.

U srednjem dijelu Bosne i Hercegovine vlada kontinentalno-planinska klima, alpskog tipa. Osnovna karakteristika ove klime je oštra zima (apsolutne minimalne temperature od -24 do -34 °C), dok su ljeta topla (apsolutne maksimalne temperature od 30 do 36 °C). Prosjecna godišnja količina padavina je od 1.000 do 1.200 l/m2. Snježne padavine su obilne, pogotovo na višim kotama.


alt

Na sjeveru zemlje vlada umjereno kontinentalna klima sa dosta oštrim zimama i toplim ljetima ali, u odnosu na alpski pojas, manji su rasponi izmedu zimskih i ljetnih temperatura. Najtoplija područja su na sjeveroistoku, dok srednje temperature opadaju prema jugozapadu, idući dolinama rijeka prema srednjem pojasu. Godišnje količine oborina kreću se od 700 do 1.100 l/m2. Snježne padavine također su prisutne, ali manje nego u srednjem dijelu.
Napomenimo da, zavisno od nadmorske visine, izmedu gore navedenih osnovnih pojaseva imamo i prijelazne klimatske zone. Tako, idući od juga prema sjeveru s povećanjem nadmorske visine pojavljuje se prijelazna oblast, odnosno mediteranska klima planinskog tipa. Dalje prema sjeveru susrećemo umjereno kontinentalnu klimu predplaninskog tipa. foto: M.P./A.M.