Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Grmeč
Podijeli
 

Grmeč je planina koja se proteže sjeverozapadnim dijelom Bosne, dužinom oko 70 kilometara između tokova rijeka Une i Sane. Najviši vrh je Crni vrh (1604 m). U njegovom podnožju proteže se prostrani Podgrmeč sa nižim planinskim obroncima, Majdan planine i Srnetice. Naslanja se na okolna polja - Bravsko, Petrovačko, Bjelajsko i Lušci polje, te kanjone i doline – Unsku, Japransku i naravno zlatna Saničku dolina.
Šumovite padine Grmeča su obrasle četinarskim i bjelogoričnim rastinjem ispresijecane livadama i poljanama. Podjednako su zanimljivi i razna izvorišta rijeka i jezera, te mnoštvo špilja i pećina koje dopunjavaju svu tu raznolikost i kompoziciju ovoga reljefa.
Grmeč i njegova okolna područja su pod uticajem planinske i umjereno-kontinentalne klime, zavisno, naravno, da li se radi o planinskim obroncima ili kotlinama i ravnicama koje ga okružuju. U periodu od polovine maja do kraja septembra klimatske prilike su jako ugodne. Prelazi godišnjih doba su postepeni i blagi. U planinskom dijelu zime su duge, a ljeta svježa. Međutim, česta pojava su i mrazevi. Grmečom puše hladni vjetar sjeverac, koji donosi snježne padavine u zimskim mjesecima, a u proljeće i jesen kišu.