Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Kamešnica
Podijeli
 

Kamešnica je planina na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Najviši vrh Konj (1854 metra nadmorske visine) nalazi se na području BiH. Kamešnica je južni nastavak Dinarskog lanca planina i obiluje geotektonski  pojavama kao što su vrtače, spilje, dolci i zaravni. 
Ovo je prekrasna planina za planinarenje u proljetnim i jesenskim mjesecima. Ali, neophodan je oprez jer je zbog izloženosti zračnim strujama i dodira dvaju klimatskih područja, podložna naglim i nepredviđenim promjenama vremena.

Na Kamešnici možemo naći brojne biljne vrste iznimne ljekovitosti i čistoće, popu gorske metvice, gorskog pelina, alpskih lišajeva, majčine dušice, kadulje, enciana, čemerike i mnogih drugih. Životinjski svijet je prilično oskudan jer je planina po vrhovima goletna, pa je naseljavaju većinom gmazovi, nekoliko vrsta gušterica i zmija. Vukovi svoje obitavalište nalaze sa sjeverne strane planine i u pošumljenim dijelovima, zajedno sa lisicama, divljim svinjama, a moguć je i susret s risom i medvjedom, iako nisu često viđeni.