Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Prenj
Podijeli
 

Prenj je najljepša, najatraktivnija ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Smještena je u srcu dinarskih planina, u sjevernom dijelu Hercegovine. Prenj leži u luku, sa sjeverozapada, rijeke Neretve od Glavatičeva kod Konjica do Bijelog Polja kod Mostara, a sa jugoistočne strane je omeđen planinskim masivima Veleža, Crvnja i Visočice.
Okružuju ga prirodna i vještačka jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac, te rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. U podnožju planine smješteni su gradovi Konjic, Jablanica i Mostar, iz kojih vode markirani putevi do planinarskih objekata i visova masiva. Najviši vrh Prenja je Zelena glava (2155 m).
Tu ima jama u kojima se nalazi vječni led. Zrak je na ovim visinama vrlo čist, temperatura relativno niska, a sunčani zraci jaki, vidik osobito prostoran. Vrhovi Prenja su interesantni i privlačni za planinare koji vole  posmatrati pejsaže išarane bijelim snijegom i zelenilom klekovine. Ispod njih se vide pojasevi četinarskih i listopadnih šuma, kanjoni Neretve, Drežanke, Doljanke, planine Čvrsnica, Čabulja, Velež, Bjelašnica, Zelengora, brdo Humine i Jadransko more. Pogled se pruža stotinama kilometara i nestaje ga u daljini. Vrh je najveća draž planine. Ko ne dođe na vrh, ne zna ljepote Prenja.