Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Trebević
Podijeli
 

Trebević je planina jugoistočno od Sarajeva i jedno od najomiljenijih izletišta Sarajlija. Visok je 1627 metara i nadovezuje se na planinu Jahorinu. Zbog idealne konfiguraciјe terena, na Trebeviću je izgrađena kombinovana staza za bob i sanjkanje na kojoj su održana takmičenja u ovim disciplinama za vrijeme 14. Zimskih olimpiјskih igara 1984.
Ovu planinu, ukras Sarajeva, karakteriše čitav niz specifičnosti kao što su: više stotina vrsta drveća, grmlja, zeljastih biljaka koje su ovdje prirodno zastupljene, zasađene stogodišnje kulture Pančićeve omorike, crnog i bijelog bora, munike, molike, ariša, limbe, zatim Planinska botanička bašta “Alpinetum”, koja je osnovana 1948. godine ispod samog vrha Trebevića, te čitav niz endemičnih vrsta ( Knautia sarajevoensis, Iris bosniaca, Primula auricula, Hieracium trebevicianum, Iris bosniacum i dr.).

Trebević, oaza mira i zelenila u neposrednoj blizini Grada, predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, kako u ljetnom, tako i u zimskom periodu.