Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Vlašić
Podijeli
 

Vlašić je blage ćudi, pa su njegove šumovite padine, prošarane livadama, izuzetno prijatne za boravak. Ovo je postojbina čuvenog “vlašićkog sira”, ostavštine stočarskih nomada, Vlaha, po kojima je planina dobila ime.
Snijeg se na Vlašiću, čiji je najviši vrh Opaljenik izdignut iznad mora 1943 m, zadržava punih pet mjeseci. Nekada je ovo bio najuređeniji zimski centar u bivšoj Jugoslaviji, a danas je na dobrom putu da potpuno povrati stari sjaj i ponovo je u samom vrhu zimskih centara regije. Osim hotela, nudi smještaj i u vikend kućama.

Sportsko-rekreacioni centar “Babanovac” (1260 m) na Vlašiću povezan je sa Travnikom dvjema asfaltnim saobraćajnicama i čini jezgro razvoja zimskog turizma na ovom području. Nekad je bio prepoznatljiv po međunarodnom takmičenju u skokovima pod nazivom "Pokal Vlašića” na 90 metarskoj skakaonici koja spada u jednu od najjužnijih i najprirodnijih u Evropi. Pored skakaonice, od sportskih objekata na Vlašiću, tu su i četiri ski-lifta kapaciteta 4.600 skijaša na sat. Popularni "Baby", ski-lift koji se nalazi nedaleko od hotela "Babanovac" i može prevesti 300 skijaša u jednom satu opremljen je reflektorima tako da pruža užitak noćnog skijanja.