Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Drina
Podijeli
 

Drina je rijeka nastala spajanjem crnogorskih rijeka Tare i Pive. Nedaleko od mjesta nastanka, na Šćepan Polju, Drina ulazi u Bosnu i Hercegovinu. Ovaj dio naše zemlje također  je dobio svoje ime prema toj rijeci - Gornje Podrinje. Protiče kroz istočnu Bosnu i Hercegovinu i svojim donjim tokom čini prirodnu granicu između Bosne i Srbije.  Nakon Save, druga je po dužini rijeka u Bosni i Hercegovini. Ulijeva se u Savu blizu mjesta Srijemska Rača.  Prolazeći kroz Foču, Goražde i Višegrad u rijeku Drinu se ulijeva više manjih i većih rijeka - Lim, Prača i Rzav. Historijski gledano, Drina je ovdje bila prepuna brzaka i prolazila je kroz kanjone i klisure. 
Rijeka Drina koja je cijelim svojim tokom pitka, pružiće Vam nezaboravne trenutke i jedinstven osjećaj tokom splavarenja koje je u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju i  izraslo je u posebnu turističku atrakciju. Drina čitavim svojim tokom i pored jakih bujica i brze vode ima svoj prepoznatljiv mir, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Rafting i splavarenje niz rijeku Drinu koja sa svojim divljim vodama pruža priliku za uživanje u prelijepim pejzažima i podiže nivo adrenalina, te budi neizvjesnost, izaziva radoznalost i želju za ponovnim vraćanjem ovoj zelenoj ljepotici. Regata „Putevima drinskih splavara” okuplja na hiljade zaljubljenika u ovu ljepoticu. Velike količine raznovrsne ribe ponudit će poseban užitak strastvenim ribolovcima kojima će sigurno ostati u sjećanju bogat ulov. Raznovrsna flora će zadovoljiti i najzagriženije berače ljekovitog bilja i gljiva. A lijepi prizori i pejzaži nadahnjuju čak i slikare. 
Svake godine u organizaciji Turističke zajednice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Vlade Kantona početkom mjeseca jula organizuje se manifestacija Drina - Prača, kada je na Drini prisutno preko 10 splavova i mnogo drugih neobičnih plovila.

Vezani tekstovi:

http://www.vodic.ba/4316_drina-ta-carobna-rijeka

http://www.vodic.ba/4369_jezero-perucac-kod-srebrenice-52-kilometra-nevj... 

http://www.vodic.ba/4262_gorazde-gdje-drina-jos-huci-i-i-nosi