Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Pliva
Podijeli
 

Region rijeke Plive smješten je u sjevernom dijelu centralne Bosne. Tri najveće zajednice u ovom regionu su Šipovo, Jezero i Jajce. Šipovo je u blizini izvora rijeke Plive, Jezero je na Plivskim jezerima, a Jajce je smješteno tamo gdje se Pliva ulijeva u Vrbas. Ovdje se nalaze spektakularni 27-metarski vodopadi.

Vodopad Pliva

Rijeka Pliva igra vitalnu ulogu u ekonomskom i okolišnom razvoju ovog bosanskog regiona. Ona je najvažniji prirodni resurs, jer je izvor vode, kako za ljude, tako i za bogatu faunu, prirodan oblik transporta između visokih planina. Također, ona je hidroenergetski resurs. Rijeka Pliva daje prirodnu vezu između Jajca, Jezera i Šipova. 
To je rijeka izuzetne bistrine, specifične boje i raskošnog bogatstva, pa predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja. Taj sve popularniji sport, kako kod nas, tako i u svijetu, podrazumijeva lov na mušicu, ali sistem "catch & relese" (uhvati i pusti) tako što se riba nakon ulova vraća u vodu, pa joj se time produžava život, a ribolovcima daje nova šansa za ulov. 
Važno je istaći da se u različitim dijelovima toka rijeke Plive, pojavljuju i različite vrste ribe, te da je tok od samog izvora, pa do ušća u veliko jezero, stanište autohtone potočne pastrmke i lipljena.