Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Una
Podijeli
 

Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana, koji su, po put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova uzviknuli UNA, što prevodu znači "jedna" ili "jedina". Izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj, a ulijeva se u Savu pored Jasenovca, u koju godišnje donese gotovo osam milijardi kubnih metara vode. 
Njen izvor podsjeća na malo jezero zelenkasto-modre boje, okruženo velikim vapnenačkim stijenama i zaštićen je kao geografsko-geološki spomenik prirode. Već nakon 20-tak metara od izvora, nalazi se prvi slap. Veće pritoke su joj Srebrenica, Unac, Krušnica, Mlječanica, Moštanica i Sana kao priliv sa desne, te Klokot i Žirovac sa lijeve strane. Međutim, u gornjem toku u nju se ulijeva i mnogo podzemnih voda i kraških vrela. Klima pored Unskog sliva je umjereno-kontinentalna planinska.  U vrijeme sušnih ljetnih mjeseci ovu rijeku karakteristiše nizak vodostaj, ali od novembra do kraja proljeća vodostaj je prilično visok, pa rijeka često i plavi.  
U rijeci Uni živi 28 različitih vrsta riba, a na njenim obalama raste i gotovo dvije stotine različitih vrsta ljekovitih biljaka. U polaznom toku gdje ima osobine planinske rijeke, pa sve do Martin Broda Una ima prvu kategoriju kvalitete vode. Ljepotu Une najbolje ćete osjetiti ako se prijavite za Una-regatu. To je međunarodna tradicionalna manifestacija čiji je cilj promocija potencijala ove rijeke i njenog prirodnog okoliša. Pored raftinga, manifestaciju krase i drugi kulturno-rekreacioni sadržaji, poput skokova sa gradskog mosta u Bihaću i Bosanskoj Krupi.