Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Vrbas
Podijeli
 

Rijeka Vrbas nastaje od dva vrela na Zec planini (ogranku Vranice) i, nakon puta od 250 kilometara, u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, kod Srpca, uliva se u Savu. Od izvora do ušća prolazi kroz Skopljansku kotlinu, Vinačku klisuru, Jajačku kotlinu, kanjonsku dolinu Tjesno, Banjalučku kotlinu i Lijevče polje. Ima 36 direktnih pritoka dužih od 10 kilometara, a najznačajnije su Vrbanja, Ugar i Pliva. 
Vrbas izvire na 1.700 metara nadmorske visine, a u Savu se uliva na 96 metara nadmorske visine. Pritom stvara tri karakteristične cjeline: u gornjem toku od izvora do Jajca je planinska rijeka s mnogo brzaka i slapova, u srednjem, od Jajca do Banje Luke, sa naglašenim padom korita probija se kroz duboki krečnjački kanjon, a u donjem toku, od Banje Luke do ušća, tipična je ravničarska rijeka. 
Kanjon Vrbasa, čije su litice dom orlovima, sokolovima i jastrebovima, idealan je za rafting i kajak. Zbog raznovrsnosti ribljeg fonda, ova prelijepa rijeka jedna je od najatraktivnijih za ribolovce. Između ostalog, njegovim zelenim vodama plivaju lipljen, pastrmka i mladica. Vrbas ima i specifičan čamac pod nazivom “dajak”, koji je dobio ime po motki koja služi za odgurivanje. Na Vrbasu je izgrađeno nekoliko hidrocentrala, a na njegovim obala ili u blizini nalaze se gradovi Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce i Banja Luka.  
Ono što Vrbas posebno izdvaja jesu kanjoni kroz koje prolazi neposredno pred ulazak u Banja Luku koji vam jednostavno oduzimaju dah pogotovo ako se spuštate čamcem, bilo da je riječ o raftingu, kajak-kanu, kanjoningu ili samo pecanju. U 2005. godini, na Vrbasu je održan Evropski Šampionat u raftingu, dok u 2009 se održava Svjetski šampionat u raftingu.

foto: A.E. - M.P. - H.K.