Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Festivali u BiH
Podijeli
 

Ljudi u Bosni i Hercegovini stalno prave razloge za slavlje, festivale i obilježavanja tradicije tokom cijele godine. Vremenom su brojne festivalske manifestacije prerasle u tradicionalne, pri čemu su nadopunjavane, obogaćivani sadržaji koji su postali prepoznatljivi i sve više posjećeni. Izdvojilo se u proteklom periodu nekoliko festivalskih manifestacija.

Tuzla Film Festival - južnoslavenskog filma

Tuzla Film Festival - južnoslavenskog filma  organizuje NVO Magic Factory i tokom pet dana koliko traje, građani imaju priliku da uživaju u vrhunskim filmskim ostvarenjima. Pored filmova sa južnoslavenskih prostora koji se prikazuju u četiri kategorije (dugometražni, kratki igrani, dokumentarni i animirani), festival obiluje i drugim aktivnostima kao što su: okrugli stolovi, diskusije, debate, razgovori sa zvijezdama, te zabavom u širokoj ljetnoj turističkoj ponudi Tuzle.

Internacionalni festival omladinske kreativnosti "Ljepota različitosti"

U Festivala održava niz kreativnih i edukativnih radionica i skupova. Festival okuplja mlade iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, oko zajedničkog projekta, s ciljem razvijanja pozitivnog ozračja, međusobnog uvažavanja, stvaranja društvene odgovornosti, educiranja, kako bi se pripremili za buduće poslovne angažmane i odgovornu društvenu funkciju. Festival organizuje BMG Bosanska medijska grupa, Centar za mir obrazovanje i kreativnost (CMOK), a održava se u Tuzli. 

Internacionalni festivala piva „Oktobar fest 2012“

Održava se na otvorenom u oktobru u organizaciji Pivnice Boris  i Festival je svojevrsna fešta za sve građane Tuzle. Pored ponude najkvalitetnijeg piva posjetitelji festivala  mogu da uživaju u roštiljima, kao i muzici uživo. Bogat prateći sadržaj Festivala u okviru kojega tokom tri dana nastupaju etno grupe i tamburaši, garantuju dobru zabavu.

Sarajevo Film Festival

SFF je postao najprestižniji festival u Bosni i Hercegovini. Za razliku od nedodirljivog sjaja Kanskog ili Venecijanskog festivala, ovaj događaj je odlična prilika da se pomiješate i družite sa domaćim i stranim zvijezdama. Osim dešavanja na crvenom tepihu, ”panorama" i regionalni programi su domaćini najboljim dokumentarcima i definitivno su prilika da se upoznate sa najboljim filmašima jugoistočne Evrope.

Sarajevska zima

Najduži sarajevski festival, koji traje dva mjeseca i svaki dan ima bar po jedan događaj a uključeno je više grana umjetnosti. Tu su sve vrste muzike, plesa, i teatra naravno, ali i organizovna posjete muzejima i šetnje gradom.

Sarajevo Fashion Week 

Sarajevska sedmica mode je sve ono što se i očekuje od međunarodne sedmice mode. Dodatno tu su još i domaće prezentacije, kao kad glumci i pjevači nose revije bosanskohercegovačkih kreatora, te noć kada se najbolje obučenim javnim osobama uručuju nagrade za njihov stil.

Kids festival

Kid’s Festival - najveći nezavisni dječiji događaj u jugoistočnoj Evropi – je postao tradicionalni događaj kojem se raduju sva djeca u Bosni i Hercegovini. Kids festival je jedinstvena kombinacija obrazovanja i zabave. To je dječja sedmica sa izborom od preko 20 aktivnosti i filmova dnevno: kreativnih umjetničkih i pedagoških radionica, međunarodnih kioska, performansi, magic shows-a, žonglera, plesača, itd. Glavni show prezentira širok i popularan spektar animiranih i igranih filmova za mlade.

Kozarački etno/festival izvorne pjesme

Kozarački etno, kroz dva dana trajanja, prikazuje kozaračkog etno čovjeka, kako se nekada živjelo na planini Kozari i Potkozarju, običaje iz prošlosti koji za posjetioce i turiste predstavljaju pravu atrakciju.

Međunarodni festival folklora 

Kako se odvija u drugoj polovici jula, preklapa se sa Baščaršijskim noćima. Tokom te jedne sedmice iz cijeloga svijeta dolaze folklorne trupe kako bi nastupale u Sarajevu.

Ljeto na Vrbasu

Tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” se održava u drugoj polovini jula ispod zidina tvrđave Kastel. U programu učestvuju književnici, glumci, kulturno-umjetnička društva, umjetnici, a u atraktivnom sportskom programu na rijeci Vrbas organizuju se trka dajak i kajak čamaca, rafting regata, skokovi sa gradskog mosta, preplivavanje Vrbasa, skokovi padobranaca, promocija aktivnosti sportskih klubova, kotlićijada i dr.

Baščaršijske Noći

U ljetnim mjesecima, sarajevski stari dio grada je najljepše mjesto za posjetiti, a tokom jula je još zanimljivije. U ovom mjesecu "Baščaršijske noći" nude raznovrsne programe, folklora, opere, baleta, rock-a, ljubavnih pjesama i poezije. Tu su i izložbe i dječji programi. Za sva dešavanja ulaz je slobodan.

Ljetne igre Banja Luka 

Za vrijeme banjalučkih Ljetnih igara, koje se tradicionalno održavaju u zamku “Kastel” u avgustu, možete prisustvovati raznim koncertima etno i rock muzike, pozorišnim predstavama i poetskim večerima koji oživljavaju Kastel za vrijeme ljeta. Mnogi umjetnici, bendovi, glumci, pjevači i drugi iz ne samo Bosne i Hercegovine već i susjednih zemalja dolaze u Banja Luku da ova dva mjeseca učine interesantim.

Evropski književni susreti

(samo na lokalnim jezicima i francuskom). Godišnji skup koji ima teme kao "Naša Evropa" ili "Budućnost knjige u Evropi", na kojem učesnici široko diskutuju o temi. Reporteri, reditelji, pisci, pjesnici, glumci, filozofi, i prevodioci iz cijele Evrope se okupljaju kako bi sedam dana razgovarali i razmjenjivali svoja iskustva i ideje.

Teatar Fest

Ovaj festival prikazuje eksperimentalne projekte, istražuje "režiju, izvođenje, govor, pokret, kostime, muziku i ostale elementa teatarskog izraza" te prezentira projekte "koji istražuju nove prostore, vizije i medije".

MESS

MESS znači "male eksperimentalne scene". Ovo je teatarski festival sa stoljetnom historijom. Vrši se selekcija gostujućih teatara i modernih plesnih grupa iz cijele Evrope. Djela se izvode na originalnom jeziku gostujućeg teatra, a ponekad se prijevod projektira iznad pozornice.

Jazz Festival

Ovo je relativno mlad festival koji je počeo 1997. godine. Festival je postao veoma popularan. Traje sedam dana i ne samo da možete slušati najbolji svjetski jazz, nego su tu i gostovanja umjetnika koji pripadaju novijim pravcima, a možete ih vidjeti na nekoliko mjesta u gradu u kasnim noćnim terminima.