Drvar - Kultura i sport

Razvojem Drvara krajem XIX i početkom XX vjeka dolazi do razvoja sportskog života. Tako se osnivaju razni sportski klubovi. Ono što je najzanimljivije, a vezano je za sport je igranje tenisa. Čak je izrađeno par teniskih terena prije više od 100 godina. Lokalitet tih teniskih terena je danas poznat kao "tenis" i nalazi se neposredno iznad Radničkog doma. 
Planinarsko društvo 
Planinarsko društvo Javorje osnovano je 09. marta 1980. godine. Već u prvoj godini postojanja društvo je imalo preko 450 članova. Uz podršku i materijalnu pomoć mnogih preduzeća i organizacija, a posebno Opštinskog štaba teritorijalne odbrane, društvo je nabavilo kvalitetnu opremu za izvođenje pohoda, logorovanja i obuku, kakvu nisu imala ni mnogo veća i starija planinarska društva.Svake godine početkom avgusta organizovano je logorovanje na šatorskom jezeru, gdje je pored rekreativnih sadržaja organizovana i planinarska obuka za najmlađe članove. Planinarsko društvo ''Javorje'' je izgradilo vlastiti planinarski dom na Klekovači. 
Rukomet
U Drvaru se poslije II svijetskog rata igrao rukomet i to na zemljanom terenu. Stadion je bio kod Doma Partizana, a zvao se RK "Grmeč". Ovaj klub se takmičio u regionalnoj ligi Bosanske Krajine. U ovom klubu su prije svega igrali ljubitelji i entuzijasati ovog sporta. Ovi momci su se razišli 1960. godine. Tako se ugasio RK "Grmeč", sledeći rukometni klub u Drvaru je osnovan 1973. godine kad su radnici fabrike Celuloze i papira pobjedili na lokalnim sportskim igrama pod imenom "Celuloza". U istom periodu ženski rukometni klub pod imenom RK "Borac" Drvar uspješno se takmičio četiri sezone u republičkoj ligi BiH. U periodu 1980-1984. godine, ovaj klub je vodio Ljubo Bašić – Baša.
Prvi električni sastav u Drvaru su osnovali gimnazijalci 1963. godine a to su: Ratko Grubor - solo gitara, Tomislav Vicković, bas gitara, Slobodan (Braco) Trikić ritam gitara i Slobodan Karanović - Rajzo bubnjevi i vokal. Taj sastav je svirao na raznim manifestacijama i učeničkim zabavama i prestao je da postoji kada su otišli na fakultete 1966.godine. Veliki promotor toga Vokalno - instrumentalnog sastava je bio direktor Gimnazije, sada već pokojni, Čedomir Trikić. Karekteristično je dugogodišnje djelovanje KUD-a Drvar koji se nije gasio ni tokom rata, a svojim današnjim djelovanjem prestavlja putujućim ambasadorom Drvara.

 

 

 

 

 

Izvori: http://www.mojdrvar.comxa.com, Wikipedia, http://www.drvar.info

Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte