Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Hurmašica
Podijeli
 

Hurmašica je tijesto u obliku hurme po kojoj je i dobila ime. Radi se o tipičnom istočnjačkom desertu koji je u naše krajeve došao sa Turcima, a onda kao i mnoga druga jela bilo da su slana ili slatka našao pogodno tlo, ostao i odomaćio se.

Hurmašicase najčešće priprema od bijelog brašna, zaljeva agdom (slatkim sirupom) kojom dominira limun, međutim, mi vam u nastavku donosimo nešto malo drugačiji recept koji je pogodan i za one koji imaju problema sa viškom kilograma ili dijabetesom. Originalirecept za vas je pripremila Aida Pargan.

Hurmašice sa pekmezom od integralnog raževog brašna

Sastojci:

3 fildžana maslinovog ulja
3 fildžana mlijeka
8 fildžana pekmeza
3 fildžana bijelog brašna
500-600 grama raževog integralnog brašna
1 prašak za pecivo
3 fildžana mljevenih oraha

Priprema:

Maslinovo ulje, mlijeko i 3 fildžana pekmeza staviti u šerpu da prokuha, potom skinuti i dodati integralo raževo brašno pomiješano sa 3 fildžana bijelog brašna. Dodati prašak za pecivo. Sve to vratiti na ringlu i peći tijesto u šerpi dok se masa ne ujednači. Dodati potom mljevene orahe. Oblikovati hurmašice i na laganoj vatri u rerni peći oko 40 minuta.
Zaljev pripremamo tako što stavimo 5 fildžana pekmeza i pet vode da prokuha i vruće vrućim zaliti. Ostaviti da prenoće i ujutro služiti uz rijezgu oraha i prelivom pekmeza. Ukoliko volite slađe hurmašice dodajte u zaljev šećer.