Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Cijene hrane, smještaja i prijevoza
Podijeli
 

Bosna i Hercegovina je tradicionalno gostoprimljiva zemlja tako da je ponuda smještaja veoma velika i šarolika. Od hotela do privatnog smještaja i planinskih domova, svako može pronaći smještaj koji odgovara njegovim željama i potrebama.

Većina hotela u manjim gradovima je rangirana sa 3 zvjezdice, mada ovo ne odgovara stvarnom stanju zbog manjka održavanja u prethodnim godinama. Posljednjih godina ova situacija mijenja u pozitivnom smjeru. U svakom slučaju možete obezbijediti pristojan smještaj u hotelu po cijeni od 50 do 75 KM (25-35,5 EUR) za noćenje sa doručkom. Ukoliko koristite dvokrevetnu sobu cijena po osobi je znatno niža.
Kao prihvatljiva i najčešće korištena alternativa hotelima u manjim gradovima je udoban i jeftin smještaj u privatnim kućama koji će vas koštati od 15 - 20 KM (7,5 - 10 EUR) za noćenje.

U većim gradovima BiH imate izbor između hotelskog smještaja raznog kvaliteta i cijene, ali je pravilo da cijena drastično pada od udaljenosti od centra grada. Uvijek pitajte na recepciji da li hotel prihvata plaćanje karticama i da li postoji popust za duži boravak.
Za planinarenje se možete raspitati kod lokalnog stanovništva ili u turističkim agencijama, a cijena smještaja u planinarskim kolibama je od 10 - 15 KM (5 - 7,5 EUR).

Što se hrane tiče, ukoliko volite meso voljet ćete i Bosnu i Hercegovinu jer je ono sastavni dio gotovo svakog obroka. Ukoliko odsjedate u hotelima najčešći doručak će uključivati šunku i jaja.
U toku dana u bilo kom gradu u BiH možete biti sigurni da ćete pronaći neku buregdžinicu ili ćevabdžinicu u kojoj možete pojesti domaće pite (burek, sirnica, zeljanica, krompiruša) i poznate bosanske ćevape. Cijena po obroku na ovakvim mjestima se kreće od 2 - 5 KM (1 - 2,5 EUR).
Napomena: burek je pita sa mesom, u BIH ne postoji burek sa sirom ili krompirom, ove vrste pite se zovu sirnica i krompiruša. Svakako uzmite jogurt uz bilo koji od obroka.
Ako više volite restorane, postoji veliki izbor mjesta sa domaćim specijalitetima koji se opet svode na razne vrste mesa. Najčešće je to jagnjetina, teletina, svinjetina ili piletina pripremljena na razne načine. Ono što ćete svakako primijetiti je poseban ukus ovog mesa jer se u Bosni i Hercegovini životinje uzgajaju i hrane prirodno a ne hormonima i koncentratima. Cijene kompletnog ručka koji uključuje i slatke specijalitete kao što su tufahije i baklave u rastoranima je 15 -25 KM (7,5 - 12,5 EUR).

Picerije su takođe uobičajne u svim gradovima u BiH, i ako ste ljubitelj ove hrane možete ručati za 5 - 10 KM (2,5 - 5 EUR).Ono što će osjetiti posjetioci u ruralnim dijelovima Bosne i Hercegovine svakako su domaći, prirodni specijaliteti koje pripremaju domaćinstva, najčešće za vlastite potrebe. U ovu kategoriju spadaju razne vrste sireva i ostalih mliječnih proizvoda, mnoge vrste domaćih rakija, kao i sušeno meso koje se u bosni tretira kao jedan od najvećih specijaliteta. U svakom kraju BiH možete pronaći specifične vrste ovih proizvoda koje se odlikuju posebnim ukusom i načinom pripreme.

Cijene taxi i javnog prevoza

Ukoliko želite da koristite taxi prijevoz, obratite pažnju na taksimetar koji svako ovlašteno taxi vozilo mora posjedovati. Cijena na uređaju se uvijek i isključivo iskazuju u KM. Cijene između različitih prijevoznika u većim gradovima se uglavnom razlikuju u nijansama, i jedna vožnja unutar uže gradske zone obično ne prelazi iznos od 10 KM (5 EUR).
U manjim gradovima, ukoliko se vozite izvan grada na udaljenosti do 50 kilometara, cijena je u prosjeku 1 KM (0,50 EUR) po kilometru od tačke A do tačke B, s tim što je u cijenu uglavnom računat i povratak na tačku A. Ovo u većini slučajeva zavisi od vaših pregovaračkih sposobnosti,
Ukoliko koristite taxi prijevoz u ruralnim dijelovima BiH, obavezno prije polaska sa vozačem detaljno utvrdite cijenu vožnje i definišite šta je uključeno u cijenu prijevoza.

Gradski autobuski i tramvajski saobraćaj, u zavisnosti od grada, košta od 1 - 1,5 KM (0,50 - 0,75 EUR) za jednu vožnju, a u nekim gradovima možete kupiti i dnevne karte koje se kreću oko 4 KM (2 EUR). Karte za prijevoz se mogu kupiti na kioscima pored stanica ili kod vozača/konduktera.
U BiH postoji razgranata mreža autobuskog prijevoza između gradova i ovo je jedan od najčešće korištenih načina prijevoza. Trebate obratiti pažnju na manjak linija koje povezuju entitete (RS i FBiH), tako da prilikom kretanja na put računate da su glavna čvorišta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici i Banja Luci i da prema tome planirate svoju rutu. U Sarajevu postoje dvije autobuske stanice udaljene oko 10 kilometara jedna od druge. Sa stanice koja se nalazi u centru grada većina autobusa saobraća redovno u gradove koji se nalaze na teritoriji Federaciji BiH, dok sa stanice u Istočnom Sarajevu većina autobusa saobraća prema gradovima u Republici Srpskoj. Ove dvije stanice su povezane linijama gradskog saobraćaja.

Cijene u međugradskom autobuskom saobraćaju nisu visoke tako da recimo od Sarajeva do Mostara možete putovati u jednom pravcu za približno 15 KM (7,5 EUR)