Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Valuta u BiH
Podijeli
 

Valuta u Bosni i Hercegovini se zove Konvertibilna marka i ima oznaku KM odnosno BAM na međunarodnim kursnim listama. Vrijednost Konvertibilne marke je vezana za Euro u odnosu 1 EUR = 1.955 KM. Cijene u BiH se iskazuju u KM, iako u nekim prodavnicama možete naići i na paralelno iskazanu cijenu u EUR.
Prilikom razmjene Eura za Konvertibilnu marku većina banaka ne uzima proviziju, dok u obrnutom slučaju možete očekivati proviziju koja se kreće oko 1%. U Bosni i Hercegovini se prihvaća većina međunarodnih kreditnih i debitnih kartica. Prednost svakako imaju VISA i MasterCard u svim verzijama i možete ih koristiti na većini bankovnih šaltera i bankomata.

U svim većim gradovima postoje bankomati na kojima možete podići gotovinu 24 časa dnevno. Limiti za dnevno podizanje gotovine se kreću od 300 do 1000 KM u zavisnosti od banke kojoj pripada bankomat i vaše kartice. Obratite pažnju da u mnogim slučajevima bankomati prihvataju samo jednu vrstu kartica (VISA ili MasterCard), a ovo se također odnosi i na prodavnice tako da je preporučljivo da se prvo raspitate kod prodavca prije nego što krenete u kupovinu.
U manjim gradovima rijetko možete naići na prodavnicu ili restoran koji primaju kreditne ili debitne kartice, ali zato u većini banaka možete da podignete gotovinu od 08 do 15 časova.
Kao i u svakoj zemlji, tako i u BiH možete doći u situaciju da se susretnete sa falsifikovanim novčanicama. Trebate obratiti pažnju na apoene od 50 KM, a prvi korak da budete sigurni da je novčanica prava je da provjerite slova koja se nalaze na desnoj ivici novčanice i koja treba da budu izbočena.
Nemojte da Vas zbune različiti likovi na novčanicama u istim apoenima jer je većina novčanica zvanično urađena u dvije varijante. Izgled i boja apoena su identični osim lika na prednjoj i slike na zadnjoj strani. I jedna i druga verzija su originalne novčanice i potpuno se ravnopravno koriste na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine.