Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Rafting na rijeci Tari
Tara
Podijeli
 

Rijeka Tara izvire u planinskom lancu smještenom na sjeveru Crne Gore i teče 140 km dok se ne susretne sa rijekom Plivom, nakon čega nastaje jedna od najdužih i najvećih rijeka na Balkanu, rijeka Drina. 
Već vječnost snažni tok rijeke Tare usijeca meku vapnenačku površinu stvarajući grotla i ponore koje danas možemo vidjeti. Vjekovna erozija stvorila je kanjon dugačak 82 km, što je drugi kanjon po dužini u svijetu - odmah iza kanjona Kolorado. Osim ljubitelja prirode i ribolovaca ovaj kanjon privlači i adrenalinske ovisnike. Rangiran kao nivo 3-5, ovdje se nudi jedan od najintenzivnijih i najzahtjevnijih raftinga u Evropi. Vožnja na pravim splavovima, načinjenim od međusobno uvezanih debala i masivnimdrvenim kormilom predstavlja zaista jedinstveno iskustvo. Naravno, tu je i rafting u čvrstim i sigurnim rafting čamcima sa svom neophodnom opremom. Većina organizovanih grupa polazi iz Foče a u ponudu je pored splavarenja uključen doručak, ručak i prenoćište. 
Na rafting Tarom neka vas povede stručno osoblje  agencije za ekstremne sportove Highlander (Goroštak) iz Foče. Rafting koji vas ovdje čeka se izvodi u gumenim čamcima specijalno rađenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba. Na samom početku prije rafting čeka vas  rafting oprema: neoprensko odijelo i čizme, pojas za spasavanje, kacigu i veslo. Takođe postoji i dodatna oprema za nepovoljne vremenske uslove. U čamcu sa vama će sve vrijeme biti osoba koja vas vodi i sa kojom ne treba da imate nedoumica da li sjesti u čamac. To je skipper, osoba koja upravlja čamcem I koja će biti vaš vodič na rafting.

Prije nego krenete u svoju avanturu skipper će vas upoznati sa  rijekom, bukovima, prirodnim ljepotama. Također, tu vas očekuje kratak kurs o rafting, a sa sobom možete ponijeti I fotoaparate kako biste zabilježili najineresantnije detalje  koji će po povratku kući opet  utjecati na vas da se vratite što prije na rafting Tarom.  Trajanje raftinga zavisi od visine vode, vremenskih uslova i od posade u čamcu, a u august mjesecu traje 3-4 sata.