Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Izletišta u BiH
Podijeli
 

Prirodne ljepote i šarolika ponuda turističkih destinacija obogaćena je u Bosni i Hercegovini brojnim izletištima i uređenim prostorima za odmor i rekreaciju. Skoro da nema grada čiji stanovnici nisu tokom proteklih decenija pa i stoljeća odredili područja izuzetne ljepote i ugodno trošili svoje slobodne trenutke u prirodnom okruženju. U mordenom vremenu kada život zahtijeva brz tempo kako bi čovjek ispunio sve dnevne obaveze izletišta predstavljaju najatraktivnija mjesta za opuštanje i prikupljanje energije za nove poduhvate.
Izletišta su mjesta susreta i druženja mladih, prirodno okruženje za druženje i relaksaciju onih malo starijih, prelijepi krajolici na uzvisinama iznad gradova, pored rijeka, na obroncima planina, uz bistre potoke. Mnoga su adaptirana zahtjevima modernog čovjeka i prilagođena potrebama današnjice, sa uređenim kvalitetnim prilazima, prosotorima za kampovanje i roštilj, parking prostorom, infrastrukturom za višednevni boravak, biciklističkim stazama i brojnim drugim sadržajima prilagođenim za sve uzraste.

Izletište goransko jezero - Doboj

Sarajevo ima svoje prekrasne planine: Bjelašnicu, Jahorinu, Igman, Trebević i Treskavicu, na kojima su stanovnici glavnog grada od davnih vremena znali ugodno provoditi dane odmora, Bihać ima svoju Unu i njene prekrasne obale, Mostarci se opuštaju i uživaju pored Neretve, Tuzlacima je draga Ilinčica, Zeničani rado odlaze na Smetove i obale Bosne, Banjalučani se odmaraju na padinama Kozare i uz rijeku Vrbas... Sva ova mjesta su atraktivna tokom cijele godine, a posebno u vrijeme provmajskih praznika kada prvi put u godini najveći broj ljudi osjeti ljepote proljeća i nadolazećeg ljeta.
Na mnogim izletištima su uređeni atraktivni sadržaji za boravak većih grupa sportista, ljubitelja prirode, učeničke izlete, posjete grupa i pojedinačne posjete turista. Jedna od najposjećnijih izletničkih destinacija je područje Bijambare na ulazu u istoimenu pećinu nedaleko od Sarajeva na putu ka Olovu.

vodic.ba; foto: S.M. - M.P.