Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
UNESCO lista u Bosni i Hercegovini
Podijeli
 

Stari most je čuveni most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557 - 1566 godine, djelo turskoga graditelja Hajrudina. Dana 9. novembra 1993. godine HVO je srušio Stari most. Nakon obnove 2004. godine Stari most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Luk je dug skoro 29, a visok 20, metara, savijen blizu sniženog polukruga. Karakteriziran je po tankom i elegantnom obliku. Most je svijetle sjajne boje koja se mjenja tokom dana zavisno od sunca.
Most je bio izgrađen jednostavno da se spoje dvije obale Neretve, bez ikakve ukrasne namjere ili posebnog značaja. Glavni uticaj na dizajn mosta je morfologija mjesta i okoline. Cijeli kompleks nije posljedica jednog dizajna nego razvoj kroz doba, zavisan od povijesnih događaja i potrebe za zaštitu prijelaza preko rijeke. Stari most nije povezan za ijedan specifičan stil ili doba arhitekture tako da je jedinstven u svijetu.

Most Mehmed-paše Sokolovića (Stari most u Višegradu) nalazi se u gradu Višegradu blizu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture koja je nastala u razdoblju od 15. do 19. vijeka u Bosni i Hercegovini. Most Mehmed-paše Sokolovića je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Most je izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine, na mjestu gdje je put povezivao Bosnu sa Carigradom iznad rijeke Drine (tzv. "Carigradska džada"). Izgradnja mosta na Drini povjerena je najvećem turskom graditelju, Kodža Mimar Sinanu, dvorskom arhitekti i vrhovnom graditelju Carstva, jednom od najvećih arhitekata svijeta. Zadužbina je Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira trojice sultana (1565.-1579. godine ) – Sulejmana Veličanstvenog, Selima II i Murata III.

Most Mehmed-paše Sokolovića je trenutno najugroženiji nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a o donio je 28.6.2007. godine odluku o upisu Mosta Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Kraljevski grad Jajce sa svojom jedinstvenom ljepotom i neprocjenjivim kulturno-historijskim blagom kao zaostavštinom iz prošlosti nalazi se na popisu potencijalnih kandidata za upis na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Grad sa dvadesetak objekata, lokaliteta i cjelina na listi nacionalnih spomenika, i grad jedistvene ljepote i arhitekture bit će uvršten na prestižnu listu svjetske baštine UNESCO-a dok ispuni još nekoliko manjih uslova.

Vodenice
vodic.ba/foto: A.E.-H.K.

http://whc.unesco.org/en/list/