Pretražite smještajne kapacitete, rent-a-car, ugostiteljske objekte

 
 
Top destinacije
Podijeli
 

Nezaobilazna destinacija koju svi tur- operateri svijeta nude svojim klijentima prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu je Stari most u Mostaru. Stari most u Mostaru je spomenik koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika svjetske baštine, pored mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, koji je sve češća destinacija turista iz cijelog svijeta.

Među najposjećenijim turističkim destinacijama je sarajevsko gradsko jezrgo Baščaršija sa svojim tradicionalnim malim zanatskim radnjama poredanim u uskim sokacima u kojima proizvode nude zanatlije koji čuvaju tradiciju i stare načine izrade predmeta za svakodnevnu upotrebu, ali i suvenira i ukrasnih predmeta po recepturi koju zanatlije čuvaju prenoseći tradiciju stoljećima s koljena na koljeno.
Međugorje – mjesto Gospina ukazanja godišnje posjeti više od milion turista iz cijelog svijeta. Po tome je ovo mjesto postalo jedno od najposjećenijih svetih mjesta u svijetu.
Neum, primorski grad, ljetna je top destinacija koja prihvati stotine hiljada turista u toku sezone. Uređeni atraktivni sadržaji za ugodan odmor za cijelu porodicu u ugodnoj zavjetrini zaštićenoj od morskih vjetrova, čisto more i bogata raznovrsna ponuda sadržaja za svakog svrstavaju Neum u jednu od top turističkih destinacija.

Svakako, osim ovih, svako područje ili regija u Bosni i Hercegovini imaju svoje top destinacije poput banjalučke tvrđave Kastel, banjskiog kompleksa u Fojnici, slanih Panonskih jezera u Tuzli, tradicionalnih vašara i teferiča na kojima se okupe stotine hiljada posjetilaca, te dovišta poput Djevojačke pećina u Brateljevićima kod Kladnja.    
Iako je u prošlosti Visoko bio grad u koji su dolazili ljubitelji tradicionalne arhitekture, kulture i zaljubljenici u ljepote ostataka Orjenta na ovom području, posljednjih godina rijeke posjetilaca dolazi u potrazi za piramidama. Aktuelni radovi na otkrivanju tragova piramida na ovom području privlače hiljade turista iz cijelog svijeta u kraljevki grad Visoko.